Ehkäisevä päihdetyö
Ajankohtaista
28 pv ilman -nikotiinista vieroitusryhmät
Verkkoryhmän keskusteluteemat
- Tapa, tottumus vai riippuvuus?
- Mikä tukee lopettamista?
- Jaksanko jatkaa?
- Huolenaiheet ja itsepetokset
- Nikotiiniton tulevaisuus
Ryhmä 1: 26.9., 3.10., 10.10., 24.10. ja 31.10.2023 kello 17.
Ryhmä 2: 14.11., 21.11., 28.11., 5.12. ja 12.12.2023 kello 17.
Tapaamiset ovat maksuttomia. Saat linkin säköpostiisi.
Ilmoittautumiset: www.28paivaailman.fi/verkko
28 päivää ilman (28paivaailman.fi)
HUOM!
28 päivää ilman -ohjaajakoulutus (tupakasta vieroitus) 10.10. kello 9-15. Teams. Savon Sydänpiiri.Koulutusohjelma julkaistaan elokuun lopulla.Lisätiedot: tarja.ikonen@sydan.fi ja ilmoittautuminen: savo@sydan.fi. Lisätiedot menetelmästä.
Päihde- ja riippuvuusalan järjestöt tutuiksi -webinaari ti 26.9.2023 klo 13-15 Teams sote- ja sivistyspalveluissa työskenteleville ja kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Päihde- ja riippuvuusalan järjestöt ja toimijat kertovat webinaarissa toiminnastaan, tarjolla olevista apu- ja tukimuodoista sekä siitä, miten toimintaan pääsee mukaan. Webinaari on suunnattu Pohjois-Savossa sote- ja sivistyspalveluissa työskenteleville ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tavoitteena on lisätä tietoa järjestötoiminnasta sekä helpottaa asiakasohjausta avun ja tuen piiriin.
Esittelyssä:
- A-klinikkasäätiö
- EHYT
- Savon mielenterveysomaiset
- FinFami, Kuopion seurakuntayhtymä,
- Päihdepalvelusäätiö
- Kuopion ensikotiyhdistys
- Pohjois-Savon syöpäyhdistys
- Pelituki.
Webinaari järjestetään Teams-palvelussa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille viimeistään päivää ennen tilaisuutta.
Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään 20.9.2023 mennessä tästä linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/727408FE6A8B931B
Lisätietoja: Tiina Saarinen, tiina.saarinen@a-klinikka.fi, puh. 050 5671173
Mitä on ehkäisevä päihdetyö?
Ehkäisevä päihdetyö on päihteiden aiheuttamien haittojen ennaltaehkäisyä ja vähentämistä. Työn tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja, sekä edistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuuta.
Tavoitteena on ehkäistä erityisesti lasten ja nuorten päihteidenkäyttöä ja rahapelaamista sekä lykätä päihde- ja rahapelikokeilujen aloittamista. Ehkäisevällä päihdetyöllä ehkäistään myös aikuisten päihteiden ja rahapelien riskikäyttöä sekä niiden käytöstä aiheutuvia haittoja. Toiminnalla lisätään päihteiden ja rahapelien käyttöön liittyvien ilmiöiden ymmärrystä ja hallintaa.
Laki ehkäisevästä päihdetyöstä tuli voimaan 2015. Lain mukaan ehkäisevään päihdetyöhön kuuluu alkoholi-, tupakka-, huume- ja rahapelihaittojen ehkäisy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa valtakunnallisesti ehkäisevän päihdetyön koordinoinnista ja ohjauksesta.
Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma tukee kunnissa ja alueilla tehtävää lakisääteistä työtä. Toimintaohjelmassa on kuusi painopistettä:
1. Ehkäisevän päihdetyön valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rakenteet ovat kunnossa
2. Haitoista viestitään tutkittuun tietoon perustuen yksilöiden ja yhteisöjen valintojen sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi
3. Riskikäytön haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa
4. Paikallista alkoholi, tupakka., rahapelipolitiikkaa toteutetaan suunnitellusti ja laajassa yhteistyössä (PAKKA- toimintamalli)
5. Haittojen ehkäisyyn panostetaan lähiyhteisöissä
6. Ammattilaisilla on riittävästi ehkäisevän päihdetyön osaamista