Kiusaamisen ehkäisy

Kiusaamisen ehkäisy

Pohjois-Savon yhtenä hyvinvointitavoitteena on, että ketään ei kiusata. Tavoitteena on lisätä avointa keskustelua kiusaamisesta ja vahvistaa ennaltaehkäisyä, puuttumista ja kiusaamisen jälkihoitoa järjestämällä koulutuksia, kampanjoita ja yhteisiä tilaisuuksia ja jakaa hyviä käytäntöjä ja asiantuntijuutta. Näitä tavoitteena olevia asioita vie eteenpäin Pohjois-Savon kiusaamisen ehkäisyn työryhmä, johon kuuluu innokkaita kiusaamisen ehkäisyn toimijoita niin kunta kuin järjestökentältä.  Kokoonnumme noin kuukauden välein verkkoyhteyksin. Tule mukaan!

Kiusaamisen ehkäisy työryhmän puheenjohtajana toimii Säde Rytkönen, sade.rytkonen(at)pshyvinvointialue.fi p. 0447 176370

 

15.9.2022 klo 12.30-14.15  Kiusaako pienikin lapsi - tietoisku. 

Sisältö:         Tutustutaan varhaiskasvatusikäisten lasten kiusaamisen ilmiöön, kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja positiiviseen kasvatukseen.

OHJELMA:

klo 12.30 Tervetuloa (pdf)
Säde Rytkönen, hyvinvointikoordinaattori, PSSHP, HYTE-tiimi

klo 12.40 Kiusaako pienikin lapsi? 
Yksi hetki – Kiusaako pienikin lapsi? -video

klo 12.45 Huomaa Hyvä. Positiivisen kasvatuksen pedagogiikka. 
        Kaisa Vuorinen, FT, positiivisen kasvatuksen tutkija, Helsingin yliopisto.

klo 13.30 Kiusaako pieni lapsi? Kyllä ja Ei. Aikuisen rooli eri tilanteissa.
Saara Walden, MLL

klo 14.15 Tietoiskun päätös
 

Päämääränämme on tehdä yhdessä Pohjois-Savosta paikka, jossa kukaan ei jää yksin, jossa kiusaamiselle ei suljeta silmiä tai sitä vähätellä. Puhu, kysy ja puutu. Sinä voit olla se, joka lopettaa kiusaamiseen. Yksi hetki voi olla merkityksellinen ja muuttaa asioita parempaan suuntaan. Sinä voit vaikuttaa.

Lapsille, nuorille, vanhemmille, kasvattajille ja ammattilaisille olemme järjestäneet kampanjan "Yksi hetki..." julkaisemalla videoita entisen kiusaajan ja kiusatun tarinoista.

Entisen kiusaajan tarina: "Yksi hetki voi lopettaa kiusaamisen" video 

Entisen kiusatun tarina: "Yksi hetki voi auttaa selviytymään kiusaamisesta" video 

Vanhemman tarina: "Yksi hetki - Aikuinen ole läsnä" video 

Kiusaaminen on rikos: "Yksi hetki - Kiusaaminen on rikos" video 

Maksuttomat auttavat tahot: "Yksi hetki - Tukea kiusaamisen selvittelyyn" video

Alle kouluikäinen lapsi ja kiusaaminen: Yksi hetki - Kiusaako pienikin lapsi? video

Kannustamme pysähtymään kiusaamisen ehkäisyn asian äärelle, keskustelemaan aiheesta ja muistuttamaan lapsia ja nuoria siitä, että jokainen kokee kiusaamisen eri tavalla. Joillekin vitsi tai ”läppä” kasvotusten tai somessa voi tuntua kiusaamiselta, vaikka se olisi tarkoitettu alun perin hyväntahtoisena. Tutustukaa myös videon lopussa oleviin auttaviin tahoihin. Haluamme erityisesti muistuttaa siitä, että puhu, kysy ja puutu, sinä voit olla se joka lopettaa kiusaamisen.

 

Keskusteltavaksi hyviä kysymyksiä Yksi hetki- videoihin liittyen (4. - 9. luokkalaisille) pitäessäsi oppituntia. Kysymykset ovat koonneet  Siilinjärven koulukuraattorit.