Kiusaamisen ehkäisy

Kiusaamisen ehkäisy

Pohjois-Savon yhtenä hyvinvointitavoitteena on, että ketään ei kiusata. Tavoitteena on lisätä avointa keskustelua kiusaamisesta ja vahvistaa ennaltaehkäisyä, puuttumista ja kiusaamisen jälkihoitoa järjestämällä koulutuksia, kampanjoita ja yhteisiä tilaisuuksia ja jakaa hyviä käytäntöjä ja asiantuntijuutta. Näitä tavoitteena olevia asioita vie eteenpäin Pohjois-Savon kiusaamisen ehkäisyn työryhmä, johon kuuluu innokkaita kiusaamisen ehkäisyn toimijoita niin kunta kuin järjestökentältä.  Kokoonnumme noin kuukauden välein verkkoyhteyksin. Tule mukaan!

Kiusaamisen ehkäisy työryhmän puheenjohtajana toimii Ville Koivisto ville.koivisto(at)pshyvinvointialue.fi p. 0444610291

 

Päämääränämme on tehdä yhdessä Pohjois-Savosta paikka, jossa kukaan ei jää yksin, jossa kiusaamiselle ei suljeta silmiä tai sitä vähätellä. Puhu, kysy ja puutu. Sinä voit olla se, joka lopettaa kiusaamiseen. Yksi hetki voi olla merkityksellinen ja muuttaa asioita parempaan suuntaan. Sinä voit vaikuttaa.

Lapsille, nuorille, vanhemmille, kasvattajille ja ammattilaisille olemme järjestäneet kampanjan "Yksi hetki..." julkaisemalla videoita entisen kiusaajan ja kiusatun tarinoista.

Entisen kiusaajan tarina: "Yksi hetki voi lopettaa kiusaamisen" video Päivitetty 1.12.2023

Entisen kiusatun tarina: "Yksi hetki voi auttaa selviytymään kiusaamisesta" video Päivitetty 1.12.2023

Vanhemman tarina: "Yksi hetki - Aikuinen ole läsnä" video Päivitetty 1.12.2023

Kiusaaminen on rikos: "Yksi hetki - Kiusaaminen on rikos" video Päivitetty 1.12.2023

Maksuttomat auttavat tahot: "Yksi hetki - Tukea kiusaamisen selvittelyyn" video Päivitetty  29.11.2023

Alle kouluikäinen lapsi ja kiusaaminen: Yksi hetki - Kiusaako pienikin lapsi? video Päivitetty 5.12.2023

Kannustamme pysähtymään kiusaamisen ehkäisyn asian äärelle, keskustelemaan aiheesta ja muistuttamaan lapsia ja nuoria siitä, että jokainen kokee kiusaamisen eri tavalla. Joillekin vitsi tai ”läppä” kasvotusten tai somessa voi tuntua kiusaamiselta, vaikka se olisi tarkoitettu alun perin hyväntahtoisena. Tutustukaa myös videon lopussa oleviin auttaviin tahoihin. Haluamme erityisesti muistuttaa siitä, että puhu, kysy ja puutu, sinä voit olla se joka lopettaa kiusaamisen.

 

Keskusteltavaksi hyviä kysymyksiä Yksi hetki- videoihin liittyen (4. - 9. luokkalaisille) pitäessäsi oppituntia. Kysymykset ovat koonneet  Siilinjärven koulukuraattorit.