Hyte-työ banneri

Hyte-työ bannerikuva

Keinot

Keinot eli menetelmät

 

Kun suunta on selvillä ja korjattavat hyvinvointivajeet tiedossa, pitää valita sopiva menetelmä hyvinvointivajeen korjaamiseksi. Keinojen valinnassa käytämme Pohjois-Savossa ”kolmen korin mallia”. Kukin HYTE-menetelmä tulisi mieluiten poimia A-korista, joka sisältää tutkitusti vaikuttavat ja toimivaksi osoittautuneet menetelmät. Mikäli tutkittuja menetelmiä ei ole tarjolla, pyrimme valitsemaan laajasti käytössä olevan menetelmän, josta on hyviä kokemuksia (B-kori). Vasta, mikäli tutkittuja tai toimiviksi tunnistettuja HYTE-menetelmiä ei ole käytössä, lähdetään pilotoimaan ja rakentamaan uutta menetelmää (C-kori)


 

Voit lukea tarkemmin Pohjois-Savon suositelluista HYTE-menetelmistä hyvinvointisuunnitelman kunkin painopisteen kohdalta: Pohjois-Savon hyvinvointikertomus  ja  -suunnitelma tiiviisti

 

HYTE-kerroin vaikuttaa rahoitukseemme – kirjaathan tehdyn HYTE-työn oikein


Hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien valtionrahoituksen yhtenä perusteena on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerroin eli HYTE-kerroin, jonka laskennassa käytetään tilastotietoja eli toimintaa ja voimavaroja kuvaavia prosessi-indikaattoreita ja tuloksia kuvaavia tulosindikaattoreita.

Työtä ja erityisesti kirjaamisia on tärkeä vahvistaa erityisesti seuraavissa toiminnoissa:

  • Lastenneuvolan 4-vuotiaiden terveystarkastuksesta poisjäävien tuen tarpeen selvittäminen (tuen tarve selvitetty toimenpidekoodi OAB10)
  • Kouluterveydenhuollon 8.-luokkalaisten terveystarkastuksesta poisjäävien tuen tarpeen selvittäminen (tuen tarve selvitetty toimenpidekoodi OAB10)
  • Elintapaneuvonnan toteutuminen tyypin 2 diabetesriskissä oleville Käypä hoito-suositusten mukaisesti (diabetesriski kirjataan diagnoosilla R73, R73.0, R73.9 tai O24.4 tai käyntisyyllä W85 ja Liikuntaneuvonnassa käytetään koodeja OAB36, OAB77, OAB78 ja ravitsemusneuvonnassa käytetään koodeja OAB72, OAB75, OAB76. Neuvonnan toteuttajia ei ole rajattu tiettyihin ammattihenkilöihin. Neuvonta tulee antaa puolen vuoden sisällä riskin toteamisesta)
  • Alkoholin mini-intervention toteutuminen, kun juomiseen liittyy haitta tai haittariski (toimenpidekoodi IHA21 eli tehty alkoholin riski- ja haitallisen käytön mini-interventio 30pv sisällä alkoholin riskirajojen täytyttyä AUDIT-kyselyssä tai AUDIT-C-testissä IHA10)
  • Työttömien toteutuneiden terveystarkastusten osuus suhteessa työttömien kokonaismäärään (18–64-vuotiaat asiakkaat, joille kirjattu Työttömien terveystarkastus (OAA68) tai Opiskelu- ja työelämän ulkopuolella olevan terveystarkastus (OAA61) suhteessa työttömien kokonaismäärään)

Kirjaaminen ja tilastointi on tärkeää, kun haluamme tehdä työn näkyväksi ja HYTE-kertoimen kautta saatavan rahoituksen perusteeksi. 

THL toimittaa hyvinvointialueiden rahoituksen laskennassa käytettävät HYTE-kertoimet vuosittain syyskuussa valtiovarainministeriölle hyvinvointialueiden rahoituslaskelmia varten. HYTE-kertoimen laskennassa käytettävä tietopohja jäädytetään vuodesta 2025 alkaen vuosittain elokuun viimeinen päivä. Kertoimien ennakkotiedot toimitetaan ja julkaistaan vuosittain maaliskuussa ja julkaistaan THL:n erillisessä HYTE-kerroinraportissa. Lisäksi kesäkuun alussa tehdään laskenta, joka julkaistaan THL:n HYTE-kerroinraportissa.