Hyte-työ banneri

Sisältöjulkaisija
Sisältöjulkaisija
Blogit
-
Aikataulut - helpotus vai kuristus24.2.2025 BlogiAikataulut - helpotus vai kuristus24.2.2025 Blogi24.2.2025 Blogi
Aikataulut - helpotus vai kuristus
Alkuvuosi 2025 on alkanut ja mennyt kyllä vauhdikkaasti. Syksykin oli kiireinen, mutta alkuvuotta on tahdittanut nyt useampikin aikataulu. Uuden hyvinvointikertomuksen laadinta vuosille 2025–2029 on kiivaimmillaan ja sen tekeminen itselleni on ollut uutta. Aloitin hyvinvointikoordinaattorin YAMK-opinnot syksyllä 2024 ja ensimmäisiä kursseja oli perehtyä kuntien ja hyvinvointialueiden laatimiin hyvinvointikertomuksiin ja -suunnitelmiin. Se oli hyvä alustus nyt tehtävälle työlle.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen hyvinvointikertomus – ja suunnitelma koostuu monesta seurattavasta indikaattorista ja tilastoihin ja menetelmiin tutustuminen omalla kohdallani on ollut silmiä avaavaa. Lukuja on verrattu niin Pohjois-Savon kuntiin kuin vertailu hyvinvointialueisiin nähden. Alun ihmettelyn ja ymmärtämisen jälkeen työ alkoi sujua, mutta en varmasti ole vielä tällä kokemuksella täysin oppinut. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa. Tilastojen vertailu ja tekstin tuottaminen oli itselleni ensikertalaisena hidasta ja näin ollen alkuvuoden muiden työtehtävien aikataulut ovat joutuneet joustamaan.
Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy monia hyviä ja ihan tutkittujakin vinkkejä työelämän ajanhallintaan. Työterveyslaitos Viisi vinkkiä parempaan ajanhallintaan työssä | Työterveyslaitos esimerkiksi suosittelee priorisoimaan työtehtäviä ja asettamaan ne kiireellisyysjärjestykseen. Lisäksi aikataulut on hyvä laatia realistisiksi ja pyrkiä vähentämään keskeytyksiä. Itseään on myös mahdollista auttaa keskittymään erilaisilla tekniikoilla kuten Pomodora -tekniikalla, jossa keskitytään tehtäviin 25 minuutin jaksoissa, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko.
Itseäni auttoi aikataulujen kalanterointi ja selkeä hoidettavien tehtävien aikatauluttaminen päivä- ja viikkokohtaisesti. Näin kokonaisuus on pysynyt paremmin hallinnassa, vaikka aikataulut pyrkivätkin kuristamaan. Toki olen joutunut myös joustamaan ja venymään työpäivässä sekä kieltäytymään osallistumasta joihinkin tapaamisiin. Olen kuitenkin huomannut, että oma keskittymiskykyni valpastuu, kun aikataulu puristaa. En ihan pysty tuohon 25 min työtä ja tauko -tekniikkaan, mutta olen huomannut tarvitsevani lyhyen tauon, kun tehtävässä tulee sellainen kohta, että tauko mahdollistuu. Pieni jaloittelu, veden juonti, ikkunasta uloskatselu tai lyhyt keskustelu kollegan kanssa auttaa minipalautumaan ja työtä on hyvä taas jatkaa.
Aikataulut ovat loppujen lopuksi hyvästä. Omaa ajanhallintaa on hyvä tarkastella ja luoda siihen itselle toimivat keinot. Aina löytyy apuja ja kollegoiden kanssa jaettu yhteinen tuska lievittää pahinta kuristusta.
Ihanaa kevään odotusta!
Sirpa Kononen
hyvinvointikoordinaattori
HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö -
29.1.2025 Blogi
Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli asiakastyötä ja työtyytyväisyyttä edistämässä
Julkaistu 29.1.2025
Monet hyvinvointialueen ammattilaiset ohjaavat osana työtään asiakkaita myös kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden hyvinvointia ja terveyttä edistävään HYTE-toimintaan. Toimintaan ohjauksen tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvointia sekä pitkällä tähtäimellä vähentää sairastavuutta yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa. Monialaisella asiakas- ja palveluohjauksella viitataan siihen, että asiakkaan neuvonnan, ohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tunnistetaan tarve eri toimijoiden tarjoamille HYTE-palveluille tai -toiminnalle ja ohjataan hänet niiden pariin. Pohjois-Savo on Suomen sairastavin maakunta – yhteistyö eri toimijoiden kesken on erityisen tärkeää.
Järjestimme jälleen hyvinvointialueen ammattilaisille HYTE-toimintaan ohjaamisesta kyselyn, ja tulokset olivat hyvin samansuuntaiset vuoden 2023 kyselyyn verraten. Kyselyyn vastasi 155 terveydenhuollon ammattilaista ja vastaukset ovat suuntaa antavia.
Eri toimijoiden tarjoamat HYTE-toiminnat ja -palvelut ovat tärkeitä, mutta kyselyn tulosten perusteella niiden tunnettuus ja saavutettavuus ovat yhdessä ratkaistavia haasteita – jopa 44 prosenttia hyvinvointialueen ammattilaista kokee, ettei tiedä HYTE-toiminnasta tarpeeksi. Yleisesti haasteena on tietojen löytymisen ongelmat eri somekanavien ja nettisivujen viidakossa. Esimerkiksi hakukoneemme Google ei mahdollista eri toimintojen selailua vailla selkeää hakulauseketta ja ”googlettamalla” löytää myös vanhentuneita tietoja, sillä sivuja ei aina muisteta päivittää. Tarvetta on siis täsmälliselle tiedolle, josta on nopeasti silmäiltävissä mitä, kenelle, millä ehdoin ja milloin. Tätä tietorakennetta mukailee 13.1.2025 Pohjois-Savossa avautunut Tarmoa.fi-palvelutarjotin.
Haasteet tietojen löytymisestä koskevat kaikkia toimijoita. Ehkä hieman yllättäen kuntien toimintaan ja palveluihin ohjaaminen ei ole yhtä sujuvaa kuin järjestöjen toimintaan ohjaaminen – toki ero oli vastauksissa pieni. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä Tarmoa-palvelun avautumisen jälkeen: miten paljon tietojen näkyminen muuttaa tilannetta? Edelleen ohjaamista tapahtuu eniten mielenterveyden edistämisen, liikunnan ja osallisuuden toiminnan pariin, muuttuvatko ohjausmäärät tietojen ollessa helpommin löydettävissä?
Kyselyn perusteella hyvinvointialueen ammattilaiset eivät aina miellä ohjaamista HYTE-toimintaan osaksi omaa työtään, saattavat epäillä sen hyväksyttävyyttä tai omaa osaamistaan sekä verkostojen tuntemustaan. Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallissa olemme koonneet jo olemassa olevia käytäntöjä yhteen sekä kehittäneet työvälineitä ammattilaisten arjen helpottamiseksi. Toimintamallin sisältämä yksi työkalu on Mitä sinulle kuuluu? -kortti, josta on tulossa hyvinvointialueen ammattilaisille koulutusta, jotta ohjaamista osataan ja uskalletaan tehdä.
Yli 80 % kyselyyn vastanneista ajatteli yhteisen ohjaamisen toimintamallin helpottavan asiakastyötä, ja miltei 60 % ajatteli sen myös lisäävän omaa työtyytyväisyyttään. Toimintamallin käyttöönotto ei siten edistä vain asiakkaiden hyvinvointia, vaan myös työntekijöiden. Tämä on tärkeä huomio yksiköidemme esimiehille.
Tarmoa-palvelutarjotinta kehitetään vuoden 2025 aikana. Voit jo tutustua palveluun, kokeilla sen käyttöä ja antaa palautetta osoitteessa tarmoa.fi. Palvelutarjotin ja monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli on tarkoitus saada ammattilaisten käyttöön huhtikuun 2025 alusta alkaen.