Aikataulut - helpotus vai kuristus
Alkuvuosi 2025 on alkanut ja mennyt kyllä vauhdikkaasti. Syksykin oli kiireinen, mutta alkuvuotta on tahdittanut nyt useampikin aikataulu. Uuden hyvinvointikertomuksen laadinta vuosille 2025–2029 on kiivaimmillaan ja sen tekeminen itselleni on ollut uutta. Aloitin hyvinvointikoordinaattorin YAMK-opinnot syksyllä 2024 ja ensimmäisiä kursseja oli perehtyä kuntien ja hyvinvointialueiden laatimiin hyvinvointikertomuksiin ja -suunnitelmiin. Se oli hyvä alustus nyt tehtävälle työlle.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen hyvinvointikertomus – ja suunnitelma koostuu monesta seurattavasta indikaattorista ja tilastoihin ja menetelmiin tutustuminen omalla kohdallani on ollut silmiä avaavaa. Lukuja on verrattu niin Pohjois-Savon kuntiin kuin vertailu hyvinvointialueisiin nähden. Alun ihmettelyn ja ymmärtämisen jälkeen työ alkoi sujua, mutta en varmasti ole vielä tällä kokemuksella täysin oppinut. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa. Tilastojen vertailu ja tekstin tuottaminen oli itselleni ensikertalaisena hidasta ja näin ollen alkuvuoden muiden työtehtävien aikataulut ovat joutuneet joustamaan.
Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy monia hyviä ja ihan tutkittujakin vinkkejä työelämän ajanhallintaan. Työterveyslaitos Viisi vinkkiä parempaan ajanhallintaan työssä | Työterveyslaitos esimerkiksi suosittelee priorisoimaan työtehtäviä ja asettamaan ne kiireellisyysjärjestykseen. Lisäksi aikataulut on hyvä laatia realistisiksi ja pyrkiä vähentämään keskeytyksiä. Itseään on myös mahdollista auttaa keskittymään erilaisilla tekniikoilla kuten Pomodora -tekniikalla, jossa keskitytään tehtäviin 25 minuutin jaksoissa, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko.
Itseäni auttoi aikataulujen kalanterointi ja selkeä hoidettavien tehtävien aikatauluttaminen päivä- ja viikkokohtaisesti. Näin kokonaisuus on pysynyt paremmin hallinnassa, vaikka aikataulut pyrkivätkin kuristamaan. Toki olen joutunut myös joustamaan ja venymään työpäivässä sekä kieltäytymään osallistumasta joihinkin tapaamisiin. Olen kuitenkin huomannut, että oma keskittymiskykyni valpastuu, kun aikataulu puristaa. En ihan pysty tuohon 25 min työtä ja tauko -tekniikkaan, mutta olen huomannut tarvitsevani lyhyen tauon, kun tehtävässä tulee sellainen kohta, että tauko mahdollistuu. Pieni jaloittelu, veden juonti, ikkunasta uloskatselu tai lyhyt keskustelu kollegan kanssa auttaa minipalautumaan ja työtä on hyvä taas jatkaa.
Aikataulut ovat loppujen lopuksi hyvästä. Omaa ajanhallintaa on hyvä tarkastella ja luoda siihen itselle toimivat keinot. Aina löytyy apuja ja kollegoiden kanssa jaettu yhteinen tuska lievittää pahinta kuristusta.
Ihanaa kevään odotusta!
Sirpa Kononen
hyvinvointikoordinaattori
HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö