Hyte-työ banneri
Опубліковувач
Kunnan, hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyö yhdyspinnoilla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisvastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille toimintaympäristö muuttui ja toi mukanaan uusia yhdyspintoja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteuttamiseen. Yhdyspinnoilla tarkoitetaan kahden tai useamman organisaation välisiä toiminnallisia yhteyksiä.
Yhdyspinnat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen konkreettisina toimenpiteinä
Erilaisia yhdyspintoja on kuvattu kattavasti eri toimijoiden ja palvelujen näkökulmasta. Yhdyspinnat hyvin abstraktina käsitteenä kaipaa kuitenkin vielä tämän lisäksi konkretisointia, jotta yhteistä toimintaa voidaan kehittää ja toteuttaa tehokkaasti. Yhdyspintoja onkin tarpeen kuvata myös kunnissa ja hyvinvointialueilla asetettujen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteiden pohjalta ja konkreettisen toiminnan tasolla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä järjestöjen merkitys on niin ikään merkittävä, joten kokonaiskuvan hahmottamiseksi myös järjestöjen toimintaa on tarpeen kuvata yhteen kokonaisuuteen. Toki vielä huomioitavaa tämänkin lisäksi, että hyvinvoinnin edistämisen tavoitteiden ympärillä toimii myös muita keskeisessä roolissa olevia toimijoita. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteiden pohjalta toteutettu yhdyspintojen kuvaaminen on työväline nykytilan hahmottamiseen, yhteiseen keskusteluun, yhteistyöstä ja rooleista sopimiseen, yhteistoiminnan kehittämiseen ja arviointiin.
Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen yhteistyönä on kuvattu yhdyspintoja hyvinvointisuunnitelmiin linjattujen tavoitteiden pohjalta ja konkreettisten toimenpiteiden tasolla. Kuntien, hyvinvointialueiden ja järjestöjen osalta yhdyspinnat sisältävät toimintoja ja tehtäväkokonaisuuksia, jotka kuuluvat eri toimijoiden tehtäväkentälle ja joissa niiden asiakaslähtöinen toteuttaminen edellyttää yhteistyötä. Asiakaslähtöisen ja sujuvan yhteistyön onnistumisen mahdollistamiseksi tarvitaan yhteisesti sovittuja tavoitteita, toimintaa mahdollistavia rakenteita, ja toimintatapoja ja tiedonkulkua.
Yhtenä esimerkkinä yhdyspintatyöstä on kaatumisten ehkäisy kunnan, hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyönä.
Kaatumisiin liittyvän inhimillisen kärsimyksen ja sen aiheuttamien runsaiden kustannusten vuoksi ennalta ehkäisyyn on oleellista kiinnittää huomiota. Tilastojen mukaan Pohjois-Savon alueella kaatumiseen ja putoamiseen liittyviä hoitojaksoja on valtakunnan tilanteeseen nähden enemmän. Kaatumisen ehkäisyyn kunnissa ja hyvinvointialueilla kannustaa myös HYTE-kerroin, jonka mukaan osa valtionosuuden lisäosan suuruudesta määräytyy niiden toteuttaman hyvinvoinnin edistämistyön ja tulosten mukaan. Yhtenä tarkasteltavana tekijänä HYTE-kertoimen osalta on kaatumisiin liittyviä mittareita. Halutessasi voit tutustua tarkemmin kunnan (HYTE-kerroin – kannustin kunnille - THL ja hyvinvointialueen (HYTE-kerroin - kannustin hyvinvointialueille - THL) HYTE -kertoimen mittareihin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.
Kunnan toiminnoissa kaatumisen ehkäisy on toimintakyvyn tukemista esimerkiksi liikkumisen edistämisen ja ruokailutottumuksiin vaikuttamisen avulla, esteettömyyden huomioimista kaupunkisuunnittelussa sekä katujen kunnossapitoon liittyviä toimenpiteitä. Sekä kunnan että hyvinvointialueen toiminnoissa tavoitteena on kaatumisten vähentäminen muun muassa haitallisen päihteiden käytön varhaisella tunnistamisella ja puuttumisella, joka on molempien osapuolten lakisääteinen tehtävä, mutta edellyttää selkeän roolituksen suunnittelua yhteistyössä. Hyvinvointialueella kaatumisvaaran ehkäisyssä on tärkeää mm. säännöllinen lääkehoidon ja sen vaikutusten arviointi. Järjestötoimijoiden työssä kaatumisten ehkäisy on muun muassa harrastamisen mahdollisuuksien luomista, ruoka- ja ravitsemuskursseja, liikkumisen edistämistä, ehkäisevää päihdetyötä ja kodin turvallisuuden tarkastelua.
Kaatumiseen ehkäisyyn liittyy myös muita yhdyspinnoilla olevia toimintoja (kuva 1), kuten liikuntaneuvonta ja jalkineturvallisuus. Näiden osalta tarvitaan sopia roolituksesta tarkemmin ja yhteistyön toteuttamisen tavoista, jotta turvataan sujuvat asiakaslähtöiset palvelut ja vältetään päällekkäinen työ tai toisaalta palveluaukkojen syntymistä.
Kuva 1. Kaatumisten ehkäisyn toimenpiteitä ja painotuksia kunnan, hyvinvointialueen ja järjestöjen näkökulmasta sekä niihin liittyvistä yhdyspinnoista.
Yhdyspinnat konkretisoituvat hyvinvointisuunnitelmatyössä ja palvelupoluissa
Syksyllä 2024 Pohjois-Savon hyvinvointialueella ja useissa Pohjois-Savon kunnissa aloitetaan uusien laajojen hyvinvointikertomusten ja hyvinvointisuunnitelmien laatiminen. Tämän laadintaprosessin yhteydessä tarvitaan laajaa yhteistä keskustelua, jonka myötä yhteistyö eri toimijoiden välillä konkretisoituu varmasti entisestään, kun määritellään eri toimijoiden työnjakoa ja vastuita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpiteissä. Nyt laaditut yhdyspintakuviot toimivat hyvinä apuvälineitä myös osana tätä prosessia.
Pohjois-Savossa on käynnissä myös palvelupolkujen laatiminen, joita voidaan pitää ikään kuin visuaalisina karttoina, joissa kuvataan asiakaskontaktipisteet ennen palvelua, palvelun aikana ja sen jälkeen. Yhdyspintojen kuvaukset toimivat hyvinä yhteisen ymmärryksen luojina ja keskustelun avaajina myös tässä. Kuvauksia voidaan hyödyntää työvälineenä yhteistyön rakentamisessa ja roolien määrittämisessä ja palvelupolkujen laadinnassa.
Tutustu yhdyspintojen kuvauksiin
- Pohjois-Savon hyvinvointialueen verkkosivut: Rakenteet - HYTE - Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi) -> yhdyspinnat
- Kuopion verkkosivut: Hyvinvoinnin edistämisen verkostot - Kuopio.
Kirjoittajat
Säde Rytkönen, HYTE ja osallisuuspäällikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tanja Tilles-Tirkkonen, hyvinvointikoordinaattori, Kuopion kaupunki