Asiakkaiden ohjaaminen HYTE-toimintaan

Iloa ja tukea asukkaiden arkeen sekä ammattilaisten työhön

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on otettu käyttöön pohjoissavolainen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Monialainen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli, jonka tarkoitus on tuoda aikuisväestön hyvinvointia tukeva toiminta jokaisen ulottuville (THL 2023). 

Toimintamalli tarjoaa hyvinvointialueen ammattilaisille yhtenäiset käytännöt ja työkalut asiakkaiden ohjaamiseksi hyvinvointia ja terveyttä edistävään (HYTE) -toimintaan, vahvistaa yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien, kolmannen sektorin, seurakuntien ja muiden yhteisöjen kanssa sekä tekee näkyväksi HYTE-toimintaa ja -palveluita. Toimintamallin käyttö lisää asukkaiden kokemaa hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja osallisuutta. Asiakkaiden ohjaaminen HYTE-toimintaan tukee erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita.

Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli on kuvattu Pohjois-Savon HYTE-palvelukonseptissa. HYTE-palvelukonseptissa kuvataan toimintamallin lisäksi kokonaisuus, jota toimintamallin käyttöönotto ja toteutus edellyttää. HYTE-palvelukonsepti on tehty Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektin johdolla (vuosina 2022-2025) palvelumuotoilun keinoin yhteistyössä hyvinvointialueen henkilöstön, kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Lisätietoa toimintamallista ja työkaluista: hyte@pshyvinvointialue.fi

Asiakas- ja palveluohjauksella tarkoitetaan palvelua, jossa neuvonnan, ohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin avulla varmistetaan, että asiakas saa tarvitsemiaan palveluita oikeaan aikaan. 

Monialaisuudella viitataan siihen, että prosessin aikana tunnistetaan tarve eri toimijoiden (mm. kunta, järjestöt ja hyvinvointialue) tarjoamille hyvinvointia ja terveyttä edistäville palveluille tai toiminnalle.  (Hakamäki ym. THL, 2024.)

Tutustu toimintamalliin katsomalla alla oleva video:

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä monialainen asiakas- ja palveluohjaus ovat monille sosiaali- ja terveydenhuollon (sote-) ammattilaisille jo tuttua ja osa työnkuvaa. Ohjaaminen ja neuvominen perustuu kuitenkin usein ammattilaisen omaan tietoon ja ammatilliseen lähiverkostoon. Toimintamalli tarjoaa  hyvinvointialueen henkilöstölle yhteiset ohjaamisen ja neuvomisen käytännöt ja niitä tukevat rakenteet.

Erilaista ohjausta asukkaiden erilaisiin tarpeisiin

Toimintamallissa on kolme erilaista ohjausvaihtoehtoa, jotka kaikki alkavat hyvinvoinnin puheeksiotolla asiakkaan kanssa.

  1. Ensimmäinen polku keskittyy omatoimisen asiakkaan ohjaukseen Tarmoa-alustalle tai suoraan ammattilaisen tuntemaan HYTE-toimintaan tai -palveluun.
  2. Toinen polku ohjaa asiakkaan matalan kynnyksen pisteelle henkilökohtaista ohjausta varten.
  3. Kolmas polku mahdollistaa hyvinvointilähetteen tekemisen asiakkaalle, joka tarvitsee yhteydenottoa HYTE-toimijalta.


 

Tietoa puheeksioton helpottamiseen kehitetystä Mitä sinulle kuuluu? -kortista, Tarmoa-palvelusta, matalan kynnyksen pisteistä ja hyvinvointilähetteestä löydät tältä sivulta kyseisten valikkojen alta.

Henkilöstö pääsee perehtymään toimintamallin käyttöön Moodle-koulutuksen avulla huhtikuun alusta 2025 alkaen.

Hyvinvointialueen, kuntien, kolmannen sektorin, seurakuntien ja muiden yhteisöjen yhteistyöllä voidaan lisätä asukkaiden elämänlaatua ja hyvinvointia ennaltaehkäisevästi ennen sote-palveluiden tarvetta, samanaikaisesti sote-palveluiden kanssa tai niiden jälkeen. Jokaisella toimijalla on oma lakiin tai esimerkiksi yhdistyksen sääntöihin perustuva tehtävänsä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, eikä toinen toimija voi korvata toista. 

Monialaisella yhteistyöllä helpotetaan asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävän (HYTE-) tiedon löytymistä ja HYTE-toimintaan ja -palveluihin ohjautumista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja eri toimijoiden välillä. HYTE-toiminta tarkoittaa kuntien, seurakuntien, kolmannen sektorin ja muiden yhteisöjen tarjoamaa toimintaa tai palvelua, kuten liikuntaneuvontaa, teatterikerhoa, vertaistukiryhmiä, matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja luontoliikuntamahdollisuuksia.

HYTE-toiminnan hyödyt

Liikunnan ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomia - puhumattakaan luonnon tuomista vaikutuksista. Esimerkiksi erilaisen taiteeseen liittyvän toiminnan, kuten musiikin kuuntelun, on todettu muun muassa vähentävän ahdistusta, alentavan verenpainetta sekä lievittävän kroonista kipua. Luonnossa liikkuminen taas parantaa palautumista ja unen laatua, vähentää stressihormoneja sekä lisää myönteisiä tunteita – muiden hyötyjen lisäksi. Myös liikkuminen, sosiaaliset suhteet ja monenlainen muu tekeminen lisäävät hyvinvointia ja osallisuutta. 

Kuinka mukaan yhteiseen työhön?

Kunnat, seurakunnat, kolmannen sektorin toimijat, yksityiset toimijat ja muut yhteisöt varmistavat oman toimintansa löytymisen ilmoittamalla siitä 

  • Lähellä.fi-palveluun (kolmas sektori, seurakunnat) tai
  • Palvelutietovarantoon (PTV) (kunnat, seurakunnat niin halutessaan, muut yhteisöt ja yksityiset toimijat).

Toimijat, joilla on matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja tai muuta toimintaa, jossa kohdataan, ohjataan ja neuvotaan asukkaita, voivat ilmoittautua ns. matalan kynnyksen pisteiksi. Yhteistyöstä tehdään sopimus hyvinvointialueen kanssa.

Toimijat, joiden on mahdollisuus olla yhteydessä asiakkaaseen päin ja tarjota hänelle henkilökohtaista tukea toimintaansa osallistumiseen, voivat tehdä hyvinvointialueen kanssa sopimuksen hyvinvointilähetteen vastaanottamisesta.

Löydät lisätietoa alla olevista haitarivalikoista.

Mitä sinulle kuuluu? -kortti ja -huoneentaulu helpottavat hyvinvoinnin ja tuen tarpeen puheeksi ottamista ja arviointia. Katso video Mitä sinulle kuuluu? -kortin käytöstä.

 

Lataa ja käytä

Järjestöt, kunnat, seurakunnat ja muut yhteisöt voivat ladata materiaalit alta ja tulostaa tai painattaa niitä omaan ei-kaupalliseen käyttöön. Kuulisimme mielellämme, missä kaikkialla materiaaleja hyödynnetään, joten ilmoitathan niiden käyttöönotosta tällä Forms-lomakkeella!

Hyvinvointialueen yksiköt voivat pyytää materiaaleja 15.10.2025 asti osoitteesta hyte@pshyvinvointialue.fi ja tilata niitä sen jälkeen Monetralta (lisätietoja Pulssi-intrassa).

Tarmoa on hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (HYTE) kehittyvä digipalvelu.

Sillä tarkoitetaan verkkopalvelua, jonka avulla hyvinvointialueen, kuntien ja kolmannen sektorin hyvinvointia- ja terveyttä edistävät palvelut ja toiminnot ovat sekä kansalaisten että ammattilaisten helposti saatavilla.

Kehitettävä kansallinen digitaalinen ratkaisu on käyttäjälähtöinen ja innostava, muita hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluja täydentävä työkalu.

Tutustu Tarmoaan tästä. Tarmoa - hyvinvointia arkeen

Tarmoa palvelua kehitetään yhteistyössä DigiFinland Oy:n, THL:sen ja STM:n kanssa. Vuoden 2025 aikana sisältöä parannetaan palautteiden ja kehittämistyön avulla.

Annathan sivustosta palautetta!

 

 

Ohjeita sivuston käyttöön:

Tarmoa palvelu - Etusivu toiminnallisuudet

Tarmoa palvelu - Hyvinvointikartoitus

Tarmoa palvelu - Tapahtumahaku

Matalan kynnyksen pisteet ovat kolmannen sektorin, kuntien, seurakuntien tai muiden yhteisöjen fyysisiä tai digitaalisia toimipaikkoja, joista asukas saa apua tiedon löytämiseen alueen hyvinvointia ja terveyttä edistävästä (HYTE-) toiminnasta ja palveluista. Matalan kynnyksen pisteet ovat tehneet hyvinvointialueen kanssa yhteistyösopimuksen HYTE-toimintaan ohjaamisesta.

Matalan kynnyksen pisteet (päivitetty viimeksi pvm):

  • HUOM! Lista päivittyy.

Perehdytysmateriaalit

Oheisesta linkistä voit katsoa matalan kynnyksen pisteille suunnatun perehdytyksen tallenteen:
Perehdytysvideo matalan kynnyksen pisteille (kesto 27:20)

Voit ladata videon tekstivastineen tästä

Perehdytyksen diat, dioihin lisätty 17.4.2025 polku yhteen kuvaus suorasta ohjauksesta sekä linkki Tarmoa-palvelun ohjevideoihin (avautuu selaimessa uuteen ikkunaan).

 

Hyvinvointilähete on tarkoitettu Pohjois-Savon hyvinvointialueen asiakkaille, jotka hyötyvät hyvinvointia ja terveyttä edistävästä (HYTE-) toiminnasta, mutta tarvitsevat henkilökohtaista tukea toimintaan osallistumiseen. Hyvinvointilähete tehdään asiakkaan suostumuksella salatulla sähköpostilla toimijalle, joka on tehnyt ns. hyvinvointilähetesopimuksen lähetteen tekevän hyvinvointialueen yksikön kanssa. Hyvinvointilähetteen vastaanottaja on yhteydessä asiakkaaseen ja tukee häntä HYTE-toimintaan osallistumisessa.

Hyvinvointilähete sopii yhteistyön tavaksi, jos lähetteen vastaanottajalla ja lähetteen tekevällä yksiköllä on jo olemassa olevaa yhteistyötä. Yhteistyö edellyttää ajantasaista tietosuojaselostetta hyvinvointilähetteen vastaanottajalta. Hyvinvointilähetteen perehdytysmateriaalin voit avata selaimeen tästä tai ladata itsellesi alta.

Löydät listan hyvinvointilähetteen vastaanottajista ja lähettävistä yksiköistä Pohjois-Savon hyvinvointialueen Hyvinvointilähetettä koskevan tietosuojaselosteen liitteestä (linkki Dynasty tietopalveluun - valitse Tietosuojaseloste, Hyvinvointilähete). Alla oleva hyvinvointiläheteohje ammattilaisille päivitetty viimeksi 31.3.2025.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on toimintamme perusta

HYTE-palvelukonseptin lähtökohtana on Pohjois-Savon hyvinvointialueen strategia. Strategiassa on nostettu tavoitteiksi, että pohjoissavolaisten terveys, hyvinvointi ja turvallisuus paranevat, asukkaita tuetaan ja kannustetaan osallisuuteen ja omatoimisuuteen.

Rahoitus Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

HYTE-palvelukonseptia on kehitetty Pohjois-Savon hyvinvointialueella Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektissa (2022-2025), jota rahoitetaan Suomen Kestävän kasvun ohjelmasta. Arjen ilo ja tuki (RRP) kuuluu Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankeperheeseen. THL koordinoi kansallista kehittämistä yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, kansallisten toimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa (THL 2023).


 

Tilaa uutiskirje!

Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektin uutiskirjeessä kerrotaan projektin ajankohtaisista asioista. Uutiskirje julkaistaan joka kuukauden viimeinen torstai. Tilaa uutiskirje osoitteessa uutiskirje.pshyvinvointialue.fi

Aiemmin julkaistut uutiskirjeet löydät Materiaalit-sivulta.

Tutustu myös:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama HYTE-palvelukonseptin yleisesite (pdf).

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen asiakas- ja palveluohjauksessa - Tiedä ja toimi -kortti Julkarissa (THL 2023).

Kansallisen HYTE-palvelukonseptin esittelydiat - kansallisen kehittämistyön esittelyn tueksi (pdf).