Ehkäisevä päihdetyö
Ajankohtaista koulutuksista
Päihde- ja mielenterveysalan järjestöt kertovat toiminnastaan, tarjolla olevista apu- ja tukimuodoista sekä siitä, miten järjestöjen toimintaan pääsee mukaan. Webinaari on suunnattu Pohjois-Savon alueella työskenteleville sote- ja sivistyspalveluiden ammattilaisille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tavoitteena on lisätä tietoa järjestötoiminnasta, kehittää sujuvia palvelupolkuja sekä helpottaa asiakasohjausta järjestöjen avun ja tuen piiriin.
Esittelyssä:
- A-klinikkasäätiö
- Kuopion ensikotiyhdistys ry
- Toimiva ry
- Suomen Uusperheiden Liitto ry
- Aspa-säätiön Omat avaimet 4You -toiminta
- Tyttöjen Talo
Webinaari järjestetään Teamsissa ja osallistumislinkki lähetetään ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään 8.4.2025 mennessä tästä linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/61CD95B5ECC604B4
Webinaarin järjestää A-klinikkasäätiö yhteistyössä Pohjois-Savon hyvinvointialueen HYTE- ja osallisuus palvelualueen ja webinaariin osallistuvien järjestöjen kanssa.
Lisätietoja:
Tiina Saarinen, Järjestölähtöisen päihdetyön kehittäminen,
A-klinikkasäätiö, tiina.saarinen@a-klinikkasaatio.fi, puh. 050 5671173
Helena Törmi, HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö, Pohjois-Savon hyvinvointialue
helena.tormi@pshyvinvointialue.fi, puh. 044 717 6878
*************************************
28 päivää ilman – tukea Sinulle, joka
haluat lopettaa tupakoinnin
6.5. klo 17 Tapa, tottumus vai riippuvuus?
13.5. klo 17 Mikä tukee lopettamista?
20.5. klo 17 Jaksanko jatkaa?
27.5. klo 17 Huolenaiheet ja itsepetokset
3.6 klo 17 Nikotiiniton Tulevaisuus
Paikka: Teams
Lisätiedot ja Ilmoittautumiset:
28 päivää ilman (28paivaailman.fi)
Mitä on ehkäisevä päihdetyö?
Ehkäisevä päihdetyö on päihteiden aiheuttamien haittojen ennaltaehkäisyä ja vähentämistä. Työn tavoitteena on vähentää päihteiden kysyntää, saatavuutta, tarjontaa ja päihdehaittoja, sekä edistää terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuuta.
Tavoitteena on ehkäistä erityisesti lasten ja nuorten päihteidenkäyttöä ja rahapelaamista sekä lykätä päihde- ja rahapelikokeilujen aloittamista. Ehkäisevällä päihdetyöllä ehkäistään myös aikuisten päihteiden ja rahapelien riskikäyttöä sekä niiden käytöstä aiheutuvia haittoja. Toiminnalla lisätään päihteiden ja rahapelien käyttöön liittyvien ilmiöiden ymmärrystä ja hallintaa.
Laki ehkäisevästä päihdetyöstä tuli voimaan 2015. Lain mukaan ehkäisevään päihdetyöhön kuuluu alkoholi-, tupakka-, huume- ja rahapelihaittojen ehkäisy. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa valtakunnallisesti ehkäisevän päihdetyön koordinoinnista ja ohjauksesta.
Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma tukee kunnissa ja alueilla tehtävää lakisääteistä työtä. Toimintaohjelmassa on kuusi painopistettä:
1. Ehkäisevän päihdetyön valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rakenteet ovat kunnossa
2. Haitoista viestitään tutkittuun tietoon perustuen yksilöiden ja yhteisöjen valintojen sekä sosiaali- ja terveyspolitiikan tueksi
3. Riskikäytön haitat tunnistetaan sekä tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa
4. Paikallista alkoholi, tupakka., rahapelipolitiikkaa toteutetaan suunnitellusti ja laajassa yhteistyössä (PAKKA- toimintamalli)
5. Haittojen ehkäisyyn panostetaan lähiyhteisöissä
6. Ammattilaisilla on riittävästi ehkäisevän päihdetyön osaamista
Ehkäisevän päihdetyön tarvitsee toteutuakseen kunassa ja hyvinvointialueella tehokkaasti ja vaikuttavasti rakenteen, jossa kunnan hyvinvointikertomukseen ja -suunnitelmaan kirjattuja ehkäisevän päihdetyön tavoitteita ja toimenpiteitä mietitään suunnitellusti ja toimintaa tehdään koordinoidusti.
Ehkäisevän päihdetyön lain mukaan kunnan on nimettävä ehkäisevästä päihdetyöstä vastaavaa toimielin, joka vastaa ehkäisevän päihdetyön toteutumisesta kunnassa. Toimielin voi valtuuttaa monialaisen työryhmän tai muun ryhmä käytännössä hoitaamaan tätä tehtävää. Kunnassa on hyvä olla myös ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta koordnoiva ehkäisevän päihdetyön koordinaattori tai - yhdyshenkilö tai koordnaatio on yhdistetty HYTE- koordinaattorin tehtävään. Joissakin kunnissa toimii yhdistetty ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori.
Ehkäisevä päihdetyö toteutuu kuntalaisten arkiympäristöissä. Työtä tehdään muun muassa perheissä, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, oppilaitoksissa, työpaikoilla sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä erilaisissa vapaa-ajan ympäristöissä sekä 3. sektorin toiminoissa ja seurakunnissa. Tärkeää on tarjota kuntalaisille itselleen mahdollisuuksia osallistua päihdehaittojen ehkäisyyn. Ehkäisevä päihdetyö on monialaista ja kaikki ikäkaudet kattavaa. Hyvinvointialueen palveluissa totetetaan ehkäisevää päihdetyötä mm. puheeksioton ja mini-intervetion avulla.
Mielenterveyteen ja päihteisiin liittyvät ongelmat aiheuttavat haittoja sekä yksilölle että hänen perheelleen, sosiaalisille suhteille, lähiyhteisölle, työnantajalle ja yhteiskunnalle. Toimintakenttä on siis laaja ja kaikki kunnan toimialat ja yhteistyötahot toteuttavat työtä omasta perustehtävästä käsin. '