Navigointivalikko

Navigointivalikko

Navigointivalikko

Alakoulurauha julistus 2024

Pohjois-Savossa koulurauhan julistus 2024 pidetään kolmessa eri vaiheessa.

 • Vaihe 1: Etkot viikoilla (33/34) Herätellään lapset, nuoret ja aikuiset tulevaan koulurauha tapahtumaan.
 • Vaihe 2: Päätapahtuma 28.8.2024 
 • Vaihe 3: Jatkot kotona 31.8-8.9.2024. Kotitehtävä yhdessä vanhmepien kanssa.
 • Pohjois-Savon hyvinvointialue tai MLL eivät järjestä tapahtumaa. 
 • Suunnitteluun on valmiiksi kerätty materiaalia oman tapahtumanne toteutukseen.

 

Ideoita omaan koulurauha tapahtumaan

Kiusaamisen ehkäisy ja koulurauhan rakentaminen vaatii pitkäjänteistä ja systemaattista työtä. Koulun toimintakulttuurin kehittämisen ja muutoksen tulee lähteä kouluyhteisön sisältä. Koulurauhasuunnitelman tarkoituksena on koota yhteen lukuvuoden aikana toteutettavia kouluhyvinvointia edistäviiä tapahtumia ja aktiviteetteja. Suunnitelman avulla tehdään näkyviksi konkreettisia asioita, joita koulussa tehdään viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden edistämikseksi. Koulurauhasuunnitelmaan voidaan kirjata teemapäiviä ja tempauksia, vanhempainiltoja, kiusaamistilanteen kartoittamista ja aamunavauksia.

Koulurauhasuunnitelma

 

Etkoilla oppilaiden pitämä aamunavaus

Aamunavaus on kätevä tapa käydä läpi koulurauhaa. Tähän on kerätty erilaisia koulurauhatyötä tukevia aamunavaustekstejä, joita oppilaat voivat lukea lukuvuoden aikana. Etkoilla olisi tarkoitus oppilaiden järjestää omassa koulussaan yhteinen aamunavaus tai omalle luokalle.

Linkki suunnittelemaan oma aamunavaus tapahtuma etkoille.

Tapahtumaa varten, oppilaiden olisi hyvä tutustua valmiiksi aamunavaus materiaaliin ja sen pohjalta tehdä aamunavaus esitys koululle tai omalle luokalleen.

 

Päätapahtuma 28.8.2024

Luokassa tarvitaan mahdollisuus  katsoa koulurauhan julistaminen yle areenasta tai suorana lähetyksenä tv:stä. Myös mahdollisuus katsoa oppimateriaalia Youtubesta.

 

Jatkot kotona

Kotiin välitetään tehtävä, jotta vanhemmatkin pääsevät osallistumaan koulurauhan julistukseen.


 

Aamunavaus suoritetaan oppilaiden pitämänä viikoilla 33 tai 34. 

Tapahtumaa varten, oppilaiden olisi hyvä tutustua aamunavaus materiaaliin ja sen pohjalta tehdä aamunavaus esitys koululle tai luokalleen.


 

 • Lukuvuoden 2024 koulurauhan julistetaan 28.8.2024 klo 10-11 Hämeenlinnassa. Suoran lähetyksen koulurauhan julistamisesta voitte seurata koulurauhan julistus
 • Lisää tekemistä kohdassa Päätapahtuman materiaali
 • Luokan kesken käydään  Sä oot hyvä tyyppi leikki!
 • Seuraavassa valitaan yksi kiusaamista koskeva video, josta keskustellaan luokassa ruletti leikin tai learning cafee tyylisesti.
 • Video 1. Tämä video sisältää nuoren kertomana koulukiusaamisesta, miten siihen puututtiin ja miten siitä pääsi ylitse. Kesto 3.29min Yksi hetki voi auttaa selviytymään kiusaamisesta.
 • Video 2.  Tämä video sisältää itse koulukiusaajan kertomana koulukiusaamisesta. Kesto 3.07min.  Yksi hetki voi lopettaa kiusaamisen
 • Video 3. Tämä video sisältää kertomista ja tietoa koulukiusaamisesta nuorille. Kesto 6.08min. Kiusaaminen on rikos!
 • Ruletti leikki. Ruletissa tehdään ensiksi muodostelma, jossa lapset istuvat tai seisovat kahdessa ringissä: sisä- ja ulkorinkiläiset kasvot toisiaan kohden ja muodostaen parin. Opettaja voi antaa parille esim. teeman mistä keskustella, kysymyksen, johon etsiä vastaus tai aiheen, mistä tehdä dramaatillinen valokuva. Kun tehtävä on valmis, niin ulkorinki vaihtaa yhden pykälän oikealle ja parit vaihtuvat. 
 • Keskustelu "learning cafe" tyylisesti (5-6 luokkalaiset)  Tilassa on 3 - 4 pistettä, joissa jokaisessa on omat kysymykset, iso paperi ja kyniä.  Pienryhmät kiertävä vuoroitellen kaikki pisteet. Yhdelä pistellä ollaan noin 5 minuuttia. Kirjoitetaan yhdessä paperille ajatuksia pisteen kysymyksiin liittyen. 

Koulurauhaa rakennetaan monin pienin teoin. Kotona on aikuisella vastuu ja velvollisuus ehkäistä koulukiusaamista. Haastamme mukaan myös lasten ja nuorten vanhemmat mukaan kotiin annettavilla tehtävillä!  Tehtävässä1-2 on tarkoitus katsoat videot ja keskustella sen sisällöstä. Tehtävä 3 on suunnattu vanhemmille.

 • Tehtävä 1. Vanhemmille ja lapselle yhdessä. Nettielämää -Pääsenkö porukkaan?  Tässä videossa käsitellään nettikiusaamista, virtuaalista kuluttamista ja kaveri painetta. Video on suunnattu 3. luokasta eteenpäin. Kesto 6.12min
 • Tehtävä 2. Vain 6 luokkalaisille  Nettielämää - Olenko ainoa? Tässä videossa käsitellään seurustelua, sosiaalisen median yksityisyysasetuksia ja nettituttujen tapaamista. Kesto 7min
 • Tehtävä 3 Vanhemmille tutustukaa videoonYksi hetki - Aikuinen ole läsnä Tämä video sisältää Marko Kilven kertomana, miten koulukiusaaminen on heidän perheeseensä kohdistunut ja vinkkejä vanhemmille, mistä apua saa tilanteeseen. Kesto 5.01min.


                                                      Kiitokset Mannerheimin Lastensuojeluliitolle materiaalista.