Hyte-työ banneri
Sisältöjulkaisija
Nuorten päihteiden käyttöön liittyvissä uutisissa on hyvää se, että kokonaiskuvassa nuorten päihteiden käyttö on vähentynyt. Tosin huumeiden käytössä on huolestuttavaa lisääntymistä, osalla nuorista ensimmäiset päihdekokeilut ovat tavallisia jo entistä nuorempina ja säännöllisesti päihteitä käyttävien käyttö voi olla aika ”kovaa”.
Pohjois- Savon nuorilta on kysytty päihteiden käytöstä Kouluterveyskyselyssä 2021. Kyselyn mukaan 8. ja 9. luokan oppilaista tupakkatuotetta tai sähkösavuketta on käyttänyt vähintään kerran, lähes puolet (41%) ja päivittäin noin joka kymmenes (9%) nuori. Tosi humalassa kerran kuussa kertoi olleensa joka kymmenes 8. ja 9. luokan oppilas.
Alaikäiset nuoret eivät voi itse laillisesti ostaa alkoholia tai nikotiinituotteita, ja lisäksi sekä alkoholijuoman että nikotiinituotteiden välittäminen alaikäiselle on kielletty laissa (Alkoholilaki 2202/2017; Tupakkalaki 549/2016). Päihteiden välittämisessä sosiaalisella medialla ja ammattimaisella välittämisellä on tärkeä rooli erityisesti nuuskan ja huumeiden välittämisessä. Nuorista vain noin vain 6 % ostaa tupakan tai alkoholin vähittäismyynnistä. Tämä luku on sikäli hyvä, että se kertoo siitä, että vähittäismyyntipaikkojen ikärajavalvonta toimii hyvin. Savuke- ja alkoholihankinnat toteutuvat siis pääosin välittämisen kautta (n. 83 %).
Huomattavaa on, että 42 % nuorista kertoo saaneensa alkoholin perhepiiristä. Vanhempien lisäksi tähän lukuun sisältyvät isompien sisarusten välittämä alkoholi sekä nuoren itse ottama alkoholi kotoa ilman lupaa. Kotona voi olla varastossa esim. ulkomailta tuotuja tai tilattuja ”lasteja” suuriakin määriä, eikä ole aina helppo huomata varaston pienenemistä. Erityisen huolestuttavaa on päihteiden sekakäyttöön liittyen erilaisten lääkkeiden joutuminen nuoren omaan käyttöön tai että nuori myy niitä eteenpäin. Lääkkeitä löytyy usein isompia määriä erityisesti iäkkäiden sukulaisten lääkevarastoista.
Ehkäisevä päihdetyön perustana on lapsista ja nuorista välittävä, huolehtiva ja turvallinen kasvuympäristö kotona sekä vastuullisesti päihteiden käyttöön suhtautuva muu lähiyhteisö. Vanhemmilla ei aina ole aina tietoa todellisesta nuorten päihdetilanteesta. Kouluterveyskyselyn tulokset on käytävä kouluissa vanhempien kanssa läpi ja tiedottaa niistä suoraan koteihin sekä kunnan kaikille lasten-, nuorten ja perheiden kanssa toimiville tahoille. Yhdessä sopimalla eri toimenpiteistä ja tekemällä lapsen ja nuoren lähiyhteisöt mahdollisimman päihteettömiksi, voidaan parhaalla tavalla edistää päihteettömyyttä ja siirtää päihteiden käytön aloittamista myöhäisemmäksi.
Selvityksen mukaan (Ehyt ry) nuoret toivovat, että välitystoimintaa ei olisi, ja että siihen puututtaisiin. Miten saadaan aikuiset ymmärtämään, että eivät välitä alkoholia alaikäisille nuorille. Miten saisimme isommat sisarukset huomaamaan riskit, joita nuoremman sisaruksen alkoholikokeilutkin voivat aiheuttaa? Ja isovanhemman voi olla vaikea uskoa, että nuori voi varastaa lääkkeitä?
Pelkkä tiedon lisääminen ei riitä ja tarvitaan ”Pakkaa”, joka on nyt hyvin jalkatumassa Pohjois-Savossa. Pakka-toimintamalli on laillisiin päihteisiin eli alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty tutkitusti vaikuttava ehkäisevän päihdetyön menetelmä. PAKKA- toimintamalli on yhteisöön vaikuttamista. Se pyrkii muuttamaan yhteisöjä ja ympäristöjä siten, että ne tukevat ja ohjaavat yhteistyössä ihmisen ratkaisuja päihteiden käytön suhteen. PAKKA - toiminnassa kiinnitetään erityisesti huomio tilanteisiin, joissa alkoholi, tupakka ja rahapelit ovat alaikäisen saatavilla vähittäismyynnin lisäksi myös välittämisen kautta.
Tänä keväänä osassa Pohjois-Savon kunnista on toteutettu Älä välitä alkoholia alaikäiselle- kampanjaa, erityisesti sosiaalisen median välityksellä. Tätä kampanja jatkuu syksyllä. Myös Lapsi lasin takana – kampanja tuo esiin aikuisen roolimalli alkoholin tarjoamisesta lapselle. Kampanjat ovat hyvä tapa nostaa asiaa enemmän esiin, mutta tavoitteena on myös herättää kaikki toimijat miettimään, miten voimme ratkoa jo mahdollisesti olemassa olevia ongelmia ja ennen kaikkea ehkäistä niitä. Tiedon ja rajoitusten lisäksi tarvitaan ehdottomasti kohtaamisia ja keskusteluja. Tärkeä onkin entistä paremmin osallistaa nuoret ja vanhemmat aktiivisesti mukaan tähän keskusteluun.
Helena Törmi, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori, HYTE- tiimi, PSSHP
Lähteet:
Alkoholin ja nikotiinituotteiden välittäminen alaikäisille. Selvitys nuorten ajatuksista ja suhtautumisesta alkoholin ja nikotiinituotteiden välittämiseen alaikäisille. Alkoholin ja nikotiinituotteiden välittäminen alaikäisille (ehyt.fi)
Lapsi lasin takana- kampanja. https://www.facebook.com/lapsilasintakana/
Pakka toimintamalli ehkäisevään päihdetyöhön. Pakka-toimintamalli ehkäisevään päihdetyöhön - THL
Sisältöjulkaisija
Blogit
-
Pohjois-Savossa liikutetaan ihmisiä ihan hyvin7.11.2024 BlogiPohjois-Savossa liikutetaan ihmisiä ihan hyvin7.11.2024 Blogi7.11.2024 Blogi
Pohjois-Savossa liikutetaan ihmisiä ihan hyvin
Julkaistut 7.11.2024
TEAviisari kokoaa tietoja, jotka kuvaavat kuntien ja hyvinvointialueen toimintaa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tietojen avulla tuetaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn johtamista, suunnittelua ja arviointia. Tulokset ilmoitetaan pisteinä 0–100. Mitä enemmän pisteitä, sitä paremmin asia on toteutunut.
Vuoden 2024 kuntien liikunnan edistämisen tulokset julkaistiin pari viikkoa sitten. TEAviisarin mukaan Pohjois-Savon liikunnan kokonaisuus toteutuu oikein hyvin. Liikunnan pisteet keskimäärin Suomessa ovat 69 ja Pohjois-Savossa 77. Pohjois-Savon pisteet ovat hieman laskeneet edellisestä vuoden 2022 mittaustuloksesta (82/100), mutta alueemme kunnat ovat silti keskimäärin muuta Suomea paremmin onnistuneet esimerkiksi yhteistyössä eri toimijoiden kanssa useilla eri tavoilla edistämään liikunnan palveluja. Tästä siis hatunnosto ja kiitos kuntien toimijoille ja heidän kanssaan yhteistyötä tekeville.
Meidän asukkaiden mahdollisuuksia liikunnalliseen elämäntapaan voidaan tukea eri tavoin. Tuskin aina edes huomaamme, että millä kaikilla keinoilla kotikuntamme on auttanut meitä liikkumaan. TEAviisari nostaakin esiin niitä ehkä meille huomaamattomiakin, mutta tärkeitä toimia, jotka tukevat arjessa liikkumista. Tässä alla koottuna helmet ja kehitettävät asiat ja niiden perässä suluissa TEAviisarin pisteet. Lisää tuloksia voi tarkastella vaikkapa oman kunnan osalta tämän linkin kautta: Tulokset - TEAviisari - Terveyden edistämisen vertailutietojärjestelmä
Kuva: TEAviisari
Mikä Pohjois-Savon kunnissa siis erityisen hyvin toimii?
- Meillä kunnat järjestävät seurojen, yhdistysten ja kuntien yhteisiä tilaisuuksia keskustella ja kehittää toimintaa, näitä ovat esimerkiksi erilaiset liikuntafoorumit (99/100).
- Suurimmassa osassa kuntia on poikkihallinnollinen työryhmä, jossa käsitellään liikunnan edistämistä (97/100) ja kunnissa on liikuntasuunnitelma, liikunnan kehittämisohjelma tai liikkumisohjelma (94/100)
- Talous- ja toimintasuunnitelmissa on huomioitu erityisen hyvin lasten liikkuminen varhaiskasvatuksessa (95/100)
- Kunnissa liikunnasta vastaava viranhaltija osallistuu maankäytön suunnittelun prosessiin säännöllisesti (93/100).
- Kunnat seuraavat hyvin vuorovarauspohjaisten liikuntapaikkojen käyttöä (99/100) ja liikuntapaikkojen käyttö nostetaan esiin hyvinvointikertomuksessa ja luottamushenkilöille esittelyissä (98/100)
- Kunnat ovat järjestäneet liikkumisryhmiä omana toimintana tai yhteistyössä liikunta- ja urheiluseuratoiminnan ulkopuolisille lapsille ja nuorille (100/100) ja ikääntyneille, joilla on toimintakyvyn rajoitteita (98/100)
Mitä voisi vielä kehittää?
- Työn tukena voisi käyttää liikunta- ja liikkumisvaikutusten arvioinnin tarkistuslistaa (46/100) ja kansallista luonnon virkistyskäytön strategiaa 2030 (34/100)
- Mahdollistaa liikuntatilojen käyttövuorojen jakamista toiseen kuntaan rekisteröidylle yhdistykselle samoilla ehdoilla kuin paikallisille yhdistyksille (esim. 50% vuoron käyttäjistä on paikallisia) (24/100)
- Vuorovarauspohjaisten liikuntapaikkojen sukupuolista seurantaa (20/100)
- Kuntien pallokenttien määrää (25/100)
Vuosien 2022-2024 välillä tapahtuneet suurimmat muutokset suuntaan tai toiseen:
Heikentynyt tulos:
- Luontoliikunnan edistäminen 92 -> 69
- Työikäisten liikunta-aktiivisuuden esittely johtoryhmälle 73 -> 60
- Liikkumisryhmien järjestäminen opiskelun ulkopuolella oleville nuorille 84 -> 69
Parantunut tulos:
- Maahanmuuttajien liikunnan edistäminen talous- ja toimintasuunnitelmissa 2 -> 57
- Seuratoimintaan osallistuvien lasten osuuden raportointi vuosittain 28 -> 77
- Liikuntapaikkojen henkilöstön ohjeistus energian-, veden- ja materiaalikulutuksen sekä jätteenmuodostuksen ja haitallisten päästöjen vähentämiseksi 56 -> 85
Nämä yksittäiset asiat jokainen omalla tavallaan varmistavat liikunnallisen elämäntavan mahdollisuutta meille asukkaille, mutta toki kokonaisuus ratkaisee ja yhtä yksityiskohtaa ei kannata jäädä tuijottamaan. Pohjois-Savossa on ns. punaisia tuloksia hyvin vähän, suurin osa tehtävälistasta on pääsääntöisesti kohtuullisesti huomioitu. Myös me asukkaat voimme auttaa kotikuntaamme liikunnallisen elämäntavan edistämisessä esimerkiksi osallistumalla liikuntapalveluihin itse, hyödyntämällä kotikunnan tarjoamia liikkumismahdollisuuksia ja osallistumalla seura-, yhdistys- ja järjestötoimintaan ja sitä kautta tekemällä yhteistyötä kunnan kanssa.
Oman kokemuksesi jokapäiväisestä hyvinvoinnistasi voit kertoa myös kokemuksellisen hyvinvointikyselyn kautta. Vastaamaan pääset tästä linkistä: https://q.surveypal.com/kokemuksellinenhyvinvointikysely2024
Pohjois-Savon kuntien sinnikästä työtä kiitellen ja oman kotikunnan liikuntapalvelujen hyödyntäjä,
hyvinvointikoordinaattori Marika Lätti
Pohjois-Savon hyvinvointialue/ HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö
Lähde: Etusivu - TEAviisari - Terveyden edistämisen vertailutietojärjestelmä
-
“Onko tää joku projekti?”8.10.2024 Blogi“Onko tää joku projekti?”8.10.2024 Blogi8.10.2024 Blogi
“Onko tää joku projekti?”
Julkaistut 8.10.2024
Sanalla “projekti” on usein ikävä kaiku. Mihin projekteja tarvitaan?
Kohtaamme monia haasteita, jotka kuormittavat sote-palveluita jo nyt, mutta nähtävissä on myös haasteiden mahdollinen lisääntyminen tulevaisuudessa. Tässä muutama esimerkki: väestön ikääntyminen, työkyvyn ja jaksamisen ongelmat, tuki- ja liikuntaelinten ongelmat, liian vähäinen liikunta, mielenterveyden haasteet, yksinäisyys. Näihin haasteisiin meidän on tartuttava; ennaltaehkäisyn keinoin voimme vaikuttaa tulevaisuuden terveyshaasteiden kertymiseen – tai mieluummin kertymättömyyteen. Jos emme ole ratkaisseet näitä haasteita tämänhetkisillä toimilla, eikö meidän tulisi pyrkiä tekemään jotain toisin? ”Hulluus on sitä, että toistaa yhä uudelleen samaa mutta odottaa silti eri tulosta.” (Albert Einstein)
Projektirahoituksen turvin voimme suunnata katsetta kohti tulevaa, kun kollegamme kentällä ratkovat tämän hetken pulmia. Otamme käyttöön digitaalisia ratkaisuja ja kehitämme sekä testaamme toimintamalleja, ammattilaisia osallistaen, helpottaaksemme ammattilaisten arkea tulevaisuudessa. Ilman yhteistyötä kehittämistyöstä puuttuisi keskeinen osa – sen varmistaminen, että kehittämistyön tulokset ovat siirrettävissä käytännön työhön ja juurtuvat osaksi toimintaa.
Toisaalta arjen työn kiireen keskellä kehittämistyölle on niukalti aikaa. Kun aikaa kehittämiselle on, mahdollistuvat ilmiöiden laajempi tarkastelu, benchmarking, kokeilu ja erehtyminen sekä käytännöistä ja toimintamalleista sopiminen laajemmin. Myös digiratkaisujen käyttöönoton prosessi vaatii oman aikansa ja työpanoksensa, mitä arjen työstä ei välttämättä ole helppoa irrottaa.
Arjen ilo ja tuki –projektissa olemme osa hyvinvointialueen hyte- ja osallisuuspalveluyksikköä. Suunnittelemme yhdessä kehittämistyötämme eteenpäin siten, että työmme jää elämään osana yksikön toimintaa projektin päättymisen jälkeen: kehitystyömme on joko sellaisenaan hyödynnettävissä tai sen ylläpidolle on tehty suunnitelma. Esimerkiksi hyte-ohjauksen ja –neuvonnan mallien osalta varmistamme hyvinvointialueen ammattilaisten hyte-osaamisen viemällä koulutuskokonaisuutta hva:n koulutusjärjestelmiin. Digiratkaisun osalta varmistamme pääkäyttäjät hyvinvointialueella ja tuemme vastuun siirtymisessä. Järjestöjen ja kuntien kanssa teemme työtä hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan näkyväksi tekemisessä nyt ja tulevaisuudessa.
Projektilla on myös alku ja loppu – tulokset on saavutettava määrätyssä ajassa ja ne on raportoitava. Onneksi voimme myös tehdä töitä varmistaen, että tuloksia saavutetaan myös osana jatkuvaa toimintaa projektin päättymisen jälkeen!
Blogin kirjoittanut Lilli Martikainen, projektipäällikkö, Arjen ilo ja tuki -projektista