ناشر الأصول

Päihde_ ja mielenterveysalan järjestöt tutuiksi Pohjois_Savossa 301024.pdf

ناشر الأصول

Iloa ja tukea asukkaiden arkeen sekä ammattilaisten työhön

Pohjois-Savon hyvinvointialueella on tuotettu pohjoissavolainen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Monialainen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli, jonka tarkoitus on tuoda aikuisväestön hyvinvointia tukeva toiminta jokaisen ulottuville (THL 2023). 

Toimintamalli tarjoaa hyvinvointialueen ammattilaisille yhtenäiset käytännöt ja työkalut asiakkaiden ohjaamiseksi hyvinvointia ja terveyttä edistävään (HYTE) -toimintaan, vahvistaa yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien, kolmannen sektorin, seurakuntien ja muiden yhteisöjen kanssa sekä tekee näkyväksi HYTE-toimintaa ja -palveluita. Toimintamallin käyttö lisää asukkaiden kokemaa hyvinvointia, terveyttä, turvallisuutta ja osallisuutta. Asiakkaiden ohjaaminen HYTE-toimintaan tukee erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia asiakkaita.

Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli on kuvattu Pohjois-Savon HYTE-palvelukonseptissa. HYTE-palvelukonseptissa kuvataan toimintamallin lisäksi kokonaisuus, jota toimintamallin käyttöönotto ja toteutus edellyttää. HYTE-palvelukonsepti on tehty Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektin johdolla palvelumuotoilun keinoin yhteistyössä hyvinvointialueen henkilöstön, kuntien, seurakuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa vuosina 2023-2025. 

Asiakas- ja palveluohjauksella tarkoitetaan palvelua, jossa neuvonnan, ohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin avulla varmistetaan, että asiakas saa tarvitsemiaan palveluita oikeaan aikaan. 

Monialaisuudella viitataan siihen, että prosessin aikana tunnistetaan tarve eri toimijoiden (mm. kunta, järjestöt ja hyvinvointialue) tarjoamille hyvinvointia ja terveyttä edistäville palveluille tai toiminnalle.  (Hakamäki ym. THL, 2024.)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä monialainen asiakas- ja palveluohjaus ovat monille sosiaali- ja terveydenhuollon (sote-) ammattilaisille jo tuttua ja osa työnkuvaa. Ohjaaminen ja neuvominen perustuu kuitenkin usein ammattilaisen omaan tietoon ja ammatilliseen lähiverkostoon. Toimintamalli tarjoaa  hyvinvointialueen henkilöstölle yhteiset ohjaamisen ja neuvomisen käytännöt ja niitä tukevat rakenteet.

Erilaista ohjausta asukkaiden erilaisiin tarpeisiin

Toimintamallissa on kolme erilaista ohjausvaihtoehtoa, jotka kaikki alkavat hyvinvoinnin puheeksiotolla asiakkaan kanssa.

  1. Ensimmäinen polku keskittyy omatoimisen asiakkaan ohjaukseen Tarmoa-alustalle tai suoraan ammattilaisen tuntemaan HYTE-toimintaan tai -palveluun.
  2. Toinen polku ohjaa asiakkaan matalan kynnyksen pisteelle henkilökohtaista ohjausta varten.
  3. Kolmas polku mahdollistaa hyvinvointilähetteen tekemisen asiakkaalle, joka tarvitsee yhteydenottoa HYTE-toimijalta.

Tietoa puheeksioton helpottamiseen kehitetystä Mitä sinulle kuuluu? -kortista, Tarmoa-palvelusta, matalan kynnyksen pisteistä ja hyvinvointilähetteestä löydät tältä sivulta kyseisten valikkojen alta.

Henkilöstö pääsee perehtymään toimintamallin käyttöön Moodle-koulutuksen avulla huhtikuun alusta alkaen.

Hyvinvointialueen, kuntien, kolmannen sektorin, seurakuntien ja muiden yhteisöjen yhteistyöllä voidaan lisätä asukkaiden elämänlaatua ja hyvinvointia ennaltaehkäisevästi ennen sote-palveluiden tarvetta, samanaikaisesti sote-palveluiden kanssa tai niiden jälkeen. Jokaisella toimijalla on oma lakiin tai esimerkiksi yhdistyksen sääntöihin perustuva tehtävänsä asukkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, eikä toinen toimija voi korvata toista. 

Monialaisella yhteistyöllä helpotetaan asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä edistävän (HYTE-)tiedon löytymistä ja HYTE-toimintaan ja -palveluihin ohjautumista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja eri toimijoiden välillä. HYTE-toiminta tarkoittaa kuntien, seurakuntien, kolmannen sektorin ja muiden yhteisöjen tarjoamaa toimintaa tai palvelua, kuten liikuntaneuvontaa, teatterikerhoa, vertaistukiryhmiä, matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja luontoliikuntamahdollisuuksia.

HYTE-toiminnan hyödyt

Liikunnan ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset ovat kiistattomia - puhumattakaan luonnon tuomista vaikutuksista. Esimerkiksi erilaisen taiteeseen liittyvän toiminnan, kuten musiikin kuuntelun, on todettu muun muassa vähentävän ahdistusta, alentavan verenpainetta sekä lievittävän kroonista kipua. Luonnossa liikkuminen taas parantaa palautumista ja unen laatua, vähentää stressihormoneja sekä lisää myönteisiä tunteita – muiden hyötyjen lisäksi. Myös liikkuminen, sosiaaliset suhteet ja monenlainen muu tekeminen lisäävät hyvinvointia ja osallisuutta. 

Kuinka mukaan yhteiseen työhön?

Kunnat, seurakunnat, kolmannen sektorin toimijat ja muut yhteisöt varmistavat oman toimintansa löytymisen ilmoittamalla siitä 

  • Lähellä.fi-palveluun (kolmas sektori, seurakunnat) tai
  • Palvelutietovarantoon (PTV) (kunnat, seurakunnat niin halutessaan, muut yhteisöt).

Toimijat, joilla on matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja tai muuta toimintaa, jossa kohdataan, ohjataan ja neuvotaan asukkaita, voivat ilmoittautua ns. matalan kynnyksen pisteiksi. Yhteistyöstä tehdään sopimus hyvinvointialueen kanssa.

Toimijat, joiden on mahdollisuus olla yhteydessä asiakkaaseen päin ja tarjota hänelle henkilökohtaista tukea toimintaansa osallistumiseen, voivat tehdä hyvinvointialueen kanssa sopimuksen hyvinvointilähetteen vastaanottamisesta.

Löydät lisätietoa alla olevista haitarivalikoista.

Mitä sinulle kuuluu? -kortti ja -huoneentaulu helpottavat hyvinvoinnin ja tuen tarpeen puheeksi ottamista ja arviointia. Katso video Mitä sinulle kuuluu? -kortin käytöstä.

 

Järjestöt, kunnat, seurakunnat ja muut yhteisöt voivat tulostaa materiaaleja omaan käyttöönsä.

Hyvinvointialueen yksiköt voivat pyytää materiaaleja 15.10.2025 asti osoitteesta hyte@pshyvinvointialue.fi ja tilata niitä sen jälkeen Monetralta (lisätietoja Pulssi-intrassa).

 

 

Matalan kynnyksen pisteet ovat kolmannen sektorin, kuntien, seurakuntien tai muiden yhteisöjen fyysisiä tai digitaalisia toimipaikkoja, joista asukas saa apua tiedon löytämiseen alueen hyvinvointia ja terveyttä edistävästä (HYTE-) toiminnasta ja palveluista. Matalan kynnyksen pisteet ovat tehneet hyvinvointialueen kanssa yhteistyösopimuksen HYTE-toimintaan ohjaamisesta.

Matalan kynnyksen pisteet:

  • HUOM! Lista päivittyy.

 

Hyvinvointilähete on tarkoitettu Pohjois-Savon hyvinvointialueen asiakkaille, jotka hyötyvät hyvinvointia ja terveyttä edistävästä (HYTE-) toiminnasta, mutta tarvitsevat henkilökohtaista tukea toimintaan osallistumiseen. Hyvinvointilähete tehdään asiakkaan suostumuksella salatulla sähköpostilla toimijalle, joka on tehnyt ns. hyvinvointilähetesopimuksen lähetteen tekevän hyvinvointialueen yksikön kanssa. Hyvinvointilähetteen vastaanottaja on yhteydessä asiakkaaseen ja tukee häntä HYTE-toimintaan osallistumisessa.

Hyvinvointilähete sopii yhteistyön tavaksi, jos lähetteen vastaanottajalla ja lähetteen tekevällä yksiköllä on jo olemassa olevaa yhteistyötä. Yhteistyö edellyttää ajantasaista tietosuojaselostetta hyvinvointilähetteen vastaanottajalta.

Löydät listan hyvinvointilähetteen vastaanottajista ja lähettävistä yksiköistä Pohjois-Savon hyvinvointialueen Hyvinvointilähetettä koskevan tietosuojaselosteen liitteestä (linkki).

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on toimintamme perusta

HYTE-palvelukonseptin lähtökohtana on Pohjois-Savon hyvinvointialueen strategia. Strategiassa on nostettu tavoitteiksi, että pohjoissavolaisten terveys, hyvinvointi ja turvallisuus paranevat, asukkaita tuetaan ja kannustetaan osallisuuteen ja omatoimisuuteen.

Rahoitus Suomen kestävän kasvun ohjelmasta

HYTE-palvelukonseptia on kehitetty Pohjois-Savon hyvinvointialueella Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektissa, jota rahoitetaan Suomen Kestävän kasvun ohjelmasta. Arjen ilo ja tuki (RRP) kuuluu Kestävää hyvinvointia Pohjois-Savoon -hankeperheeseen. THL koordinoi kansallista kehittämistä yhteistyössä hyvinvointialueiden, kuntien, järjestöjen, kansallisten toimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa (THL 2023).


 

Tilaa uutiskirje!

Arjen ilo ja tuki (RRP) -projektin uutiskirjeessä kerrotaan projektin ajankohtaisista asioista. Uutiskirje julkaistaan joka kuukauden viimeinen torstai. Tilaa uutiskirje osoitteessa uutiskirje.pshyvinvointialue.fi

Aiemmin julkaistut uutiskirjeet löydät Materiaalit-sivulta.

Tutustu myös:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottama HYTE-palvelukonseptin yleisesite (pdf).

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen asiakas- ja palveluohjauksessa - Tiedä ja toimi -kortti Julkarissa (THL 2023).

Kansallisen HYTE-palvelukonseptin esittelydiat - kansallisen kehittämistyön esittelyn tueksi (pdf).

Järjestöyhteistyö

Pohjois-Savon hyvinvointialueen SOTE-palvelustrategiassa on määritelty, että järjestöillä on rooli osallisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Järjestöillä on osaamista ja tietoa ja toiminta on monipuolista ja vaikuttavaa. Järjestöt tavoittavat hyvin kohderyhmänsä, kehittävät toimintaansa ja tekevät suunnitelmallista, monialaista yhteistyötä.

Tiivistämällä hyvinvointialueen ja Pohjois-Savon alueen järjestöjen välistä yhteistyötä vaikutamme suoraan alueen asukkaiden osallisuuteen, hyvinvointiin ja terveyteen. Järjestöyhteistyöstä on tehty kuvaus hyte-työn näkökulmasta. Kuvauksen tarkoituksena on saatta voimassa oleva Pohjois-Savon hyvinvointialueella toimiva järjestöyhteistyön rakenne, toiminta ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö sekä palveluiden kokonaisuus näkyväksi. Kuvausta täydennetään sitä mukaa kun järjestöyhteistyön rakenne edistyy osapuolien välillä. Järjestöyhteistyön kuvaus.

Lisätietoja: Sirpa Kononen, hyvinvointikoordinaattori (avustukset ja järjestöyhteistyö), sirpa.kononen(at)pshyvinvointialue.fi, 044 717 6665.

Pohjois-Savon alueen järjestöille ja hyvinvointialueen ammattilaisille avoimet SOTE-aamukahvi-tilaisuudet. Aamukahvit järjestetään kerran kuukaudessa, pääsääntöisesti joka kuukauden toisen viikon tiistaiaamuissa klo 9–10 välillä.

Aamukahvilla käydään keskustelua ajankohtaisista aiheista rennosti yhdessä keskustellen. Lyhyen alustuksen jälkeen on vapaata keskustelua. Toiveita ajankohtaisista aiheista voi ehdottaa järjestäjille. Aamukahville pääset osallistumaan Teams-yhteydellä, linkit löytyvät alta.

Tervetuloa kuullolle ja keskusteluun mukaan!

Kevään 2025 sote-aamukahvien ohjelma

Tammikuu 14.1.2025

  • Tarmoa kokoaa yhteen järjestöjen tapahtumat ja toiminnot - aiheen alustajana Petra Holopainen, projektisuunnittelija, RRP-hanke Arjen Tuki ja Ilo Tarmoa -esitysdiat

Helmikuu 11.2.2025

  • Hyte-konsepti, ohjaamisen toimintamallit - järjestöjen mahdollisuudet aiheen alustajana Elisa Soikkola, projektisuunnittelija, RRP-hanke Arjen Tuki ja Ilo HYTE-palvelukonsepti

Maaliskuu 11.3.2025

  • Hyvinvointialueen ja järjestöjen yhteistyö, case perhekeskuspalvelut - aiheenalustajana Eija Komulainen, perhekeskuskoordinaattori, PSHVA, perhekeskuspalvelut Perhekeskusverkoston yleisesite

Huhtikuu 8.4.2025 

  • Järjestöyhteistyö ja verkostot sote-palveluissa - aiheenalustajana Sirpa Kononen, hyvinvointikoordinaattori, PSHVA hyte- ja osallisuuspalveluyksikkö Liity kokoukseen nyt

Toukokuu 13.5.2025

  • Pohjois-Savon ruoka-apuallianssi ja yhteistyö Pohjois-Savossa - aiheenalustajana Sirpa Kononen, hyvinvointikoordinaattori, PSHVA hyte- ja osallisuuspalveluyksikkö Join the meeting now

Kesäkuu 10.6.2025

 

Yhteisiä etäkatsomoja järjestetään seuraavissa paikoissa (ei ennakkoilmoittautumista)

  • Varkaus Yhdistystalo Warikko, Ahlströminkatu 22
  • Kuopio Tukipilari, Kirjastokatu 5 A 1
  • Iisalmi Yhdistystalo Vakka, Pohjolankatu 4

Aamukahvien järjestäjinä toimivat:

  • Pohjois-Savon hyvinvointialue, hyvinvointikoordinaattori Sirpa Kononen, sirpa.kononen(at)pshyvinvointialue.fi 
  • Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry, järjestösuunnittelija Aino Kainulainen, aino.kainulainen(at)warikko.fi, vastaava järjestösuunnittelija Sirpa Jyräs-Ikonen, sirpa.jyras-ikonen(at)warikko.fi
  • Tukipilari, toiminnanjohtaja Susanna Kähkönen, susanna.kahkonen(at)tukipilari.fi, suunnittelija Essi Saarela, essi.saarela(at)tukipilari.fi 
  • Ylä-Savon Vakka, vastaava järjestösuunnittelija Kaija Valta, kaija.valta(at)ylasavonvakka.fi, Marjo Tenhunen, järjestösuunnittelija marjo.tenhunen(at)ylasavonvakka.fi

 

Syksyllä 2024 pidettyjen aamukahvien aiheet ja esitykset

Keväällä 2024 pidettyjen aamukahvien aiheet ja esitykset

Pohjois-Savon hyvinvointialue tukee avustusperusteisella yhteistyöllä yleishyödyllisiä yhteisöjä, joiden tehtävänä on terveyden, sosiaalisen hyvinvoinnin ja/tai arjen turvallisuuden edistäminen. Avustushaun verkkosivulta löydät tarkemmat tiedot haettavista avustuslajeista ja haun ajankohdista ja kriteereistä, jotka tulee täyttyä. 

Lue lisää: Avustukset ja toiminnallinen yhteistyö yleishyödylliselle toiminnalle

Verkkosivulta löydät myös tiedot myönnetyistä avustuksista ja toiminnoista, joita toteutetaan Pohjois-Savon asukkaille. Myönnetyistä avustuksista on tehyt kooste vuosilta 2023 - 2024. Myönnettyjen avustusten raportti 2023 - 2024.

Pohjois-Savon Järjestöneuvosto kokoaa maakunnan yhdistyksien ja kansalaistoimijoiden asiantuntemuksen ja voimavarat yhteen vahvistaen Pohjois-Savon maakunnan asukkaiden hyvinvointia. Järjestöneuvosto on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton pohjoissavolaisia yhdistyksiä ja kansalaistoimijoita edustava yhteistyö- ja neuvottelutoimielin.

Järjestöneuvoston tehtävänä on antaa lausuntoja ja kannanottoja järjestöjä ja pohjoissavolaisten hyvinvointia sekä hyvinvointipalveluja koskevissa asioissa. Järjestöneuvoston toimii Pohjois-Savon hyvinvointialueen vapaaehtoisena vaikuttamistoimielimenä. 

Lue lisää: Vapaaehtoiset vaikuttamistoimielimet - Pohjois-Savon hyvinvointialue - Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)

Järjestöneuvoston kotisivu ja jäsenet: Pohjois-Savon järjestöneuvosto

Järjestöneuvoston puheenjohtaja: Tatu Tossavainen, puhelin 040 487 4806, tatu.tossavainen(at)nuortenpalvelu.fi

HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö ja Tukipilari järjestävät yhdessä syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana kolme eri teemaista kohtaamispäivää.

Kohtaamispäivissä edistetään hyvinvointialueen ja Pohjois-Savon alueella toimivien järjestöjen välistä yhteistyötä ja tutuksi tulemista. Kohtaamispäiviin ovat tervetulleita hyvinvointialueen ammattilaiset ja alueen järjestötoimijata sekä muut asiasta kiinnostuneet. 

Toinen kohtaamispäivä toteutetaan ke 19.2.2025 klo 12.30 - 15.30. 

Ilmoittautua voit paikanpäälle Varkauden kirjaston kokoussali, Osmajoenti 1, Varkaus tai osallistua etäyhteydellä omalta koneelta tai etäkatsomosta.

Yhteiset etäkatsomot mahdollistettu:

  • Tukipilari, Kirjastokatu 5 A 1, tai OLKA-piste KYS Pääsairaala, 0-krs pääaula, Kuopio
  • Ylä-Savon Vakka, Pohjolankatu 4, Iisalmi (40 hlö)

Tervetuloa mukaan rakentamaan hyvää yhteistyötä Pohjois-Savon alueen ammattilaisten kesken.

Lasten ja nuorten -kohtaamispäivä järjestetään touko - kesäkuun vaihteessa 2025. Paikkana on Iisalmi. Tästä tiedotetaan tarkemmin lähempänä ajankohtia.

Ensimmäinen kohtaamispäivä järjestettiin 14.11.2024 teemalla mielenhyvinvointi. Paikkana oli Kuopio, KYS, auditoriorakennus. 

Pohjois-Savon järjestöneuvoston ja hyvinvointialueen HYTE- ja osallisuuspalveluyksikön yhteistyöllä järjestetty vuoden 2024 järjestöfoorumi pidettiin 28.10.2024. Paikkana oli Varkauden kirjasto. 

Järjestöfoorumin teemana oli Pohjois-Savon järjestöjen rooli yhteistyön ja hyvinvoinnin rakentamisessa. Aamupäivässä puhuttiin yhdyspintatyöstä hyvinvointialueen, järjestöjen ja kuntien näkökulmasta. Käytännön esimerkkejä hyte-työstä kuultiin Vieremän kunnasta, Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksestä, Hyte- ja osallisuuspalveluyksiköstä ja Ikäkeskuksen neuvonnasta. Iltapäivä toteutettiin työpajatyöskentelynä. Teemoina olivat alueelliset järjestöfoorumit, toiminnallisen yhteistyön sopimukset ja järjestöjen keskinäisen yhteistyön tukeminen. 

Päivän yhteenvetona todettiin, että yhteistyötä tarvitaan. Puheenvuoroissa korostuivat kohtaaminen, osapuolten arvostaminen ja paremmin tunteminen. Kaikelle tälle tarvitaan aikaa. Päivästä nousseita teemoja ja yhteistyön tarvetta edistetään jatkossa HYTE-neuvottelukunnassa, Pohjois-Savon kuntien HYTE-koordinaattorien verkostossa sekä Pohjois-Savon järjestöneuvostossa. 

Kiitämme kaikkia aktiivisesta osallistumisesta vuoden 2024 järjestöfoorumiin. Vuoden 2025 järjestöfoorumin ajankohtaa ja teemaa valmistellaan järjestöneuvoston työryhmässä kevään 2025 aikaan. 
 

24.2.2025 Blogi

Aikataulut - helpotus vai kuristus

Alkuvuosi 2025 on alkanut ja mennyt kyllä vauhdikkaasti. Syksykin oli kiireinen, mutta alkuvuotta on tahdittanut nyt useampikin aikataulu. Uuden hyvinvointikertomuksen laadinta vuosille 2025–2029 on kiivaimmillaan ja sen tekeminen itselleni on ollut uutta. Aloitin hyvinvointikoordinaattorin YAMK-opinnot syksyllä 2024 ja ensimmäisiä kursseja oli perehtyä kuntien ja hyvinvointialueiden laatimiin hyvinvointikertomuksiin ja -suunnitelmiin. Se oli hyvä alustus nyt tehtävälle työlle. 

Pohjois-Savon hyvinvointialueen alueellinen hyvinvointikertomus – ja suunnitelma koostuu monesta seurattavasta indikaattorista ja tilastoihin ja menetelmiin tutustuminen omalla kohdallani on ollut silmiä avaavaa. Lukuja on verrattu niin Pohjois-Savon kuntiin kuin vertailu hyvinvointialueisiin nähden. Alun ihmettelyn ja ymmärtämisen jälkeen työ alkoi sujua, mutta en varmasti ole vielä tällä kokemuksella täysin oppinut. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa. Tilastojen vertailu ja tekstin tuottaminen oli itselleni ensikertalaisena hidasta ja näin ollen alkuvuoden muiden työtehtävien aikataulut ovat joutuneet joustamaan. 

Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy monia hyviä ja ihan tutkittujakin vinkkejä työelämän ajanhallintaan. Työterveyslaitos Viisi vinkkiä parempaan ajanhallintaan työssä | Työterveyslaitos  esimerkiksi suosittelee priorisoimaan työtehtäviä ja asettamaan ne kiireellisyysjärjestykseen. Lisäksi aikataulut on hyvä laatia realistisiksi ja pyrkiä vähentämään keskeytyksiä. Itseään on myös mahdollista auttaa keskittymään erilaisilla tekniikoilla kuten Pomodora -tekniikalla, jossa keskitytään tehtäviin 25 minuutin jaksoissa, jonka jälkeen pidetään lyhyt tauko.  

Itseäni auttoi aikataulujen kalanterointi ja selkeä hoidettavien tehtävien aikatauluttaminen päivä- ja viikkokohtaisesti. Näin kokonaisuus on pysynyt paremmin hallinnassa, vaikka aikataulut pyrkivätkin kuristamaan. Toki olen joutunut myös joustamaan ja venymään työpäivässä sekä kieltäytymään osallistumasta joihinkin tapaamisiin. Olen kuitenkin huomannut, että oma keskittymiskykyni valpastuu, kun aikataulu puristaa. En ihan pysty tuohon 25 min työtä ja tauko -tekniikkaan, mutta olen huomannut tarvitsevani lyhyen tauon, kun tehtävässä tulee sellainen kohta, että tauko mahdollistuu. Pieni jaloittelu, veden juonti, ikkunasta uloskatselu tai lyhyt keskustelu kollegan kanssa auttaa minipalautumaan ja työtä on hyvä taas jatkaa. 

Aikataulut ovat loppujen lopuksi hyvästä. Omaa ajanhallintaa on hyvä tarkastella ja luoda siihen itselle toimivat keinot. Aina löytyy apuja ja kollegoiden kanssa jaettu yhteinen tuska lievittää pahinta kuristusta. 

Ihanaa kevään odotusta!

Sirpa Kononen
hyvinvointikoordinaattori
HYTE- ja osallisuuspalveluyksikkö

29.1.2025 Blogi

Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli asiakastyötä ja työtyytyväisyyttä edistämässä

Julkaistu 29.1.2025

 

Monet hyvinvointialueen ammattilaiset ohjaavat osana työtään asiakkaita myös kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden hyvinvointia ja terveyttä edistävään HYTE-toimintaan. Toimintaan ohjauksen tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvointia sekä pitkällä tähtäimellä vähentää sairastavuutta yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa. Monialaisella asiakas- ja palveluohjauksella viitataan siihen, että asiakkaan neuvonnan, ohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tunnistetaan tarve eri toimijoiden tarjoamille HYTE-palveluille tai -toiminnalle ja ohjataan hänet niiden pariin. Pohjois-Savo on Suomen sairastavin maakunta – yhteistyö eri toimijoiden kesken on erityisen tärkeää. 

Järjestimme jälleen hyvinvointialueen ammattilaisille HYTE-toimintaan ohjaamisesta kyselyn, ja tulokset olivat hyvin samansuuntaiset vuoden 2023 kyselyyn verraten. Kyselyyn vastasi 155 terveydenhuollon ammattilaista ja vastaukset ovat suuntaa antavia.  

Eri toimijoiden tarjoamat HYTE-toiminnat ja -palvelut ovat tärkeitä, mutta kyselyn tulosten perusteella niiden tunnettuus ja saavutettavuus ovat yhdessä ratkaistavia haasteita – jopa 44 prosenttia hyvinvointialueen ammattilaista kokee, ettei tiedä HYTE-toiminnasta tarpeeksi. Yleisesti haasteena on tietojen löytymisen ongelmat eri somekanavien ja nettisivujen viidakossa. Esimerkiksi hakukoneemme Google ei mahdollista eri toimintojen selailua vailla selkeää hakulauseketta ja ”googlettamalla” löytää myös vanhentuneita tietoja, sillä sivuja ei aina muisteta päivittää. Tarvetta on siis täsmälliselle tiedolle, josta on nopeasti silmäiltävissä mitä, kenelle, millä ehdoin ja milloin. Tätä tietorakennetta mukailee 13.1.2025 Pohjois-Savossa avautunut Tarmoa.fi-palvelutarjotin.   

Haasteet tietojen löytymisestä koskevat kaikkia toimijoita. Ehkä hieman yllättäen kuntien toimintaan ja palveluihin ohjaaminen ei ole yhtä sujuvaa kuin järjestöjen toimintaan ohjaaminen – toki ero oli vastauksissa pieni. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä Tarmoa-palvelun avautumisen jälkeen: miten paljon tietojen näkyminen muuttaa tilannetta? Edelleen ohjaamista tapahtuu eniten mielenterveyden edistämisen, liikunnan ja osallisuuden toiminnan pariin, muuttuvatko ohjausmäärät tietojen ollessa helpommin löydettävissä?  

Kyselyn perusteella hyvinvointialueen ammattilaiset eivät aina miellä ohjaamista HYTE-toimintaan osaksi omaa työtään, saattavat epäillä sen hyväksyttävyyttä tai omaa osaamistaan sekä verkostojen tuntemustaan. Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallissa olemme koonneet jo olemassa olevia käytäntöjä yhteen sekä kehittäneet työvälineitä ammattilaisten arjen helpottamiseksi. Toimintamallin sisältämä yksi työkalu on Mitä sinulle kuuluu? -kortti, josta on tulossa hyvinvointialueen ammattilaisille koulutusta, jotta ohjaamista osataan ja uskalletaan tehdä. 

Yli 80 % kyselyyn vastanneista ajatteli yhteisen ohjaamisen toimintamallin helpottavan asiakastyötä, ja miltei 60 % ajatteli sen myös lisäävän omaa työtyytyväisyyttään. Toimintamallin käyttöönotto ei siten edistä vain asiakkaiden hyvinvointia, vaan myös työntekijöiden. Tämä on tärkeä huomio yksiköidemme esimiehille. 

Tarmoa-palvelutarjotinta kehitetään vuoden 2025 aikana. Voit jo tutustua palveluun, kokeilla sen käyttöä ja antaa palautetta osoitteessa tarmoa.fi. Palvelutarjotin ja monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli on tarkoitus saada ammattilaisten käyttöön huhtikuun 2025 alusta alkaen. 

Kuva (Somejako)
Päiväys
29 يناير 2025 - 00:00:00
Kategoria
Blogi
Otsikko
Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli asiakastyötä ja työtyytyväisyyttä edistämässä
Leipäteksti

Monet hyvinvointialueen ammattilaiset ohjaavat osana työtään asiakkaita myös kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden hyvinvointia ja terveyttä edistävään HYTE-toimintaan. Toimintaan ohjauksen tavoitteena on parantaa asiakkaiden ja asukkaiden hyvinvointia sekä pitkällä tähtäimellä vähentää sairastavuutta yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kanssa. Monialaisella asiakas- ja palveluohjauksella viitataan siihen, että asiakkaan neuvonnan, ohjauksen ja palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä tunnistetaan tarve eri toimijoiden tarjoamille HYTE-palveluille tai -toiminnalle ja ohjataan hänet niiden pariin. Pohjois-Savo on Suomen sairastavin maakunta – yhteistyö eri toimijoiden kesken on erityisen tärkeää. 

Järjestimme jälleen hyvinvointialueen ammattilaisille HYTE-toimintaan ohjaamisesta kyselyn, ja tulokset olivat hyvin samansuuntaiset vuoden 2023 kyselyyn verraten. Kyselyyn vastasi 155 terveydenhuollon ammattilaista ja vastaukset ovat suuntaa antavia.  

Eri toimijoiden tarjoamat HYTE-toiminnat ja -palvelut ovat tärkeitä, mutta kyselyn tulosten perusteella niiden tunnettuus ja saavutettavuus ovat yhdessä ratkaistavia haasteita – jopa 44 prosenttia hyvinvointialueen ammattilaista kokee, ettei tiedä HYTE-toiminnasta tarpeeksi. Yleisesti haasteena on tietojen löytymisen ongelmat eri somekanavien ja nettisivujen viidakossa. Esimerkiksi hakukoneemme Google ei mahdollista eri toimintojen selailua vailla selkeää hakulauseketta ja ”googlettamalla” löytää myös vanhentuneita tietoja, sillä sivuja ei aina muisteta päivittää. Tarvetta on siis täsmälliselle tiedolle, josta on nopeasti silmäiltävissä mitä, kenelle, millä ehdoin ja milloin. Tätä tietorakennetta mukailee 13.1.2025 Pohjois-Savossa avautunut Tarmoa.fi-palvelutarjotin.   

Haasteet tietojen löytymisestä koskevat kaikkia toimijoita. Ehkä hieman yllättäen kuntien toimintaan ja palveluihin ohjaaminen ei ole yhtä sujuvaa kuin järjestöjen toimintaan ohjaaminen – toki ero oli vastauksissa pieni. Jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä Tarmoa-palvelun avautumisen jälkeen: miten paljon tietojen näkyminen muuttaa tilannetta? Edelleen ohjaamista tapahtuu eniten mielenterveyden edistämisen, liikunnan ja osallisuuden toiminnan pariin, muuttuvatko ohjausmäärät tietojen ollessa helpommin löydettävissä?  

Kyselyn perusteella hyvinvointialueen ammattilaiset eivät aina miellä ohjaamista HYTE-toimintaan osaksi omaa työtään, saattavat epäillä sen hyväksyttävyyttä tai omaa osaamistaan sekä verkostojen tuntemustaan. Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallissa olemme koonneet jo olemassa olevia käytäntöjä yhteen sekä kehittäneet työvälineitä ammattilaisten arjen helpottamiseksi. Toimintamallin sisältämä yksi työkalu on Mitä sinulle kuuluu? -kortti, josta on tulossa hyvinvointialueen ammattilaisille koulutusta, jotta ohjaamista osataan ja uskalletaan tehdä. 

Yli 80 % kyselyyn vastanneista ajatteli yhteisen ohjaamisen toimintamallin helpottavan asiakastyötä, ja miltei 60 % ajatteli sen myös lisäävän omaa työtyytyväisyyttään. Toimintamallin käyttöönotto ei siten edistä vain asiakkaiden hyvinvointia, vaan myös työntekijöiden. Tämä on tärkeä huomio yksiköidemme esimiehille. 

Tarmoa-palvelutarjotinta kehitetään vuoden 2025 aikana. Voit jo tutustua palveluun, kokeilla sen käyttöä ja antaa palautetta osoitteessa tarmoa.fi. Palvelutarjotin ja monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli on tarkoitus saada ammattilaisten käyttöön huhtikuun 2025 alusta alkaen. 

Ohjaaminen HYTE-toimintaan
Kaikki ajankohtaiset